9.1 C
Timișoara
duminică 30 martie 2025

FOTO – VIDEO | În urma incendiului care a cuprins „Biserica de la Topla”, Muzeul Satului Bănățean este închis temporar. Consiliul Județean anunță controale interne

În urma incendiului de azi-noapte, Muzeul Satului Bănățean va fi închis temporar. „Biserica de lemn de la Topla” a fost mistuită de flăcări. S-a întâmplat în jurul orei 02:55. Pompierii au fost solicitați să intervină, iar paznicii muzeului au anunțat și conducerea.

Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de 50 de mp. Exista pericolul ca flăcările să se extindă și la casa parohială, însă a fost stins la timp de pompieri. În urma incendiului a ars și mică parte din acoperișul troiței din apropiere.


Intervenția pompierilor a durat o oră. Au ars acoperișul și turla bisericii, însă din fericire incoanele și nici pictura de boltă, dar nici alte obiecte de cult nu se aflau înăuntru fiindcă erau supuse unui proces de conservare.
Cauzele incendiului nu se știu deocamdată. Urmează ca pompierii să facă o expertiză.
Conducerea Muzeului Satului Bănățean speră ca monumentul să poată fi restaurat și redat circuitului muzeal.
Cât timp pompierii fac expertiza, Muzeul va fi totuși închis pentru public, după cum a precizat conducerea muzeului prin intermediul unui comunicat.
Urmează controale și anchete interne

Consiliul Județean Timiș anunță că o anchetă internă va avea loc Muzeul Satului. De asemenea, la toate instituțiile de cultură din subordine.

Înaltpreasfinția Sa Ioan, Mitropolitul Banatului a mers la fața locului, alături de Prședintele Consilului Județean Timiș Alfred Simonis.

„Am discutat cu specialiștii aflați la fața locului și așteptăm în cel mai scurt timp expertiza acestora. Vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a putea salva biserica și în primă fază vom aloca bani din fondul de rezervă al Consiliului Județean Timiș în vederea începerii lucrărilor de restaurare”, a precizat Alfred Simonis, președintele CJT.

 

Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Topla a fost ridicată în 1746 la Remetea Luncă şi apoi donată în 1807, credincioşilor din satul Topla, conform unei însemnări de pe o evanghelie păstrată în biserică. Obiectivul a fost adus pe tăvălugi, tras de 24 perechi de boi, reaşezat şi consolidat apoi cu ajutorul credincioşilor.
În 1987 biserica a fost demolată din satul Topla şi adusă la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, unde, în perioada 1994-1996, s-au desfăşurat lucrările de montare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Cum devin universitățile corupte și irelevante

Universitățile cad sub influența companiilor private de date care controlează clasamentele și strategiile educaționale, scrie University World News. Puterea se mută, astfel, de la...

Investiții europene pentru un oraș mai verde, mai sigur și funcțional: 22 de milioane de euro pentru modernizarea cartierului Govândari din municipiul Reșița

Investiții importante pentru Reșița Nouă, cum mai este cunoscut cartierul Govândari din municipiul Reșița, pentru locuitorii ei și pentru turiștii care vizitează Banatul Montan:...

Citește și :