-2.9 C
Timișoara
vineri 17 ianuarie 2025

FOTO – VIDEO | Gala Timișoara 35 – despre cum Revoluția din 1989 i-a unit pe etnicii maghiari și români pentru un singur scop

Sâmbătă a fost o seară de excepție la Centrul Reformat „Noul Mileniu”. Gala Timișoara 35 a găzduit invitați de vază:  Președintele Ungariei Sulyok Tamás, cunoscutul pastor reformat Tőkés László, Timișoara, actual lider al comunității maghiare din România, dar și Emil Constantinescu, fost președinte al României. Alături de alte personalități de vază locale, naționale și internaționale, care au participat la eveniment. 

A fost o seară încărcată de istorie, în cadrul căruia comuniunea a fost un element importat care a predominat. S-a vorbit nu doar despre religie, ci și de o dorință arzătoare și un spirit civic care au unit, nu numai oamenii cu diferite credințe, ci și românii și maghiarii deopotrivă. Revoluția de la 1989 a fost tema centrală a discursursurilor a personalităților marcante prezente la eveniment.

Sulyok Tamás le-a adresat cetățenilor maghiari câteva cuvinte, vorbind în cadrul unui discurs, care a fost aplaudat de aceștia. Discursul său a fost centrat pe comuniunea dintre etnicii maghiari și români de la Revoluție, implicarea pastorului Tőkés în evenimentele din 1989, dar și despre faptul că cele două popoare și-au redobândit credința, câștigându-și libertatea prin curajul de a se apăra. Președintele ungar a mai menționat că Revoluția din 1989 este un punct strălucitor a istoriei comune a poporului maghiar și român. Cu toate acestea, președintele maghiar Sulyok Tamás a subliniat faptul că nu a existat o libertate maghiară sau română, ci una a tuturor și că nu putem permite ca românii și maghiarii să fie două comunități separate.

Un discurs în limba maghiară a adresat și László Tőkés, cel care, în perioada Revoluției a fost pastor la Biserica Reformată din Piața Maria. Discursul pastorului a fost apreciat de conaționalii prezenți, fiind răsplătit cu aplauze îndelungi, dovada faptului că liderul maghiar este încă respectat de comunitatea din Timișoara.

Cu privire la evenimentele din 1989, pastorul Tőkés a oferit, pentru Banatul Azi, o relatare a celor întâmplate atunci, așa cum chiar acesta și le-a amintit.

Emil Constantinescu, fost președinte al României, o prezență mult așteptată la Timișoara

Așteptat de românii prezenți la Gala Timișoara 35 a fost și discursul fostului președinte Emil Constantinescu care, aflat la respectabilă vârstă de 85 de ani, și-a păstrat cugetul la fel de ager ca odinioară. După modul său inteligent și echilibrat de a pune lucrurile în balanță se vede faptul că Emil Constantinescu a fost odinioară președintele unei țări.

„Suntem aici împreună în această biserică să discutăm despre credința în Dumnezeu și despre cum aceasta a reușit în urmă cu 35 de ani să doboare cea mai puternică și criminală dictatură din istoria omenirii – dictatura comunistă. Se cunoște faptul că Stalin, când i s-a spus despre puterea Bisericii, a întrebat câte divizii are Papa de la Roma. Papa nu avea divizii, dar, în timpul dictaturii comuniste militare, când acesta a mers la Cracovia, în Polonia, s-a adresat mulțimii, înconjurată fiind de tancuri. A spus cuvintele lui Isus: ‘Nu vă temeți!’. Cei care s-au temut au fost cei care-i înconjurau. Stalin a câștigat bătălia de tancuri de la Kursk, împotriva lui Hitler. Urmașii lui, dictatorii comuniști au pierdut, în 1989, când toate dictaturile comuniste din Europa de Est s-au eliberat. Când, în decembrie 1989, la Timișoara, Ceaușescu a scos tancurile pe străzi împotriva Timișorenilor care se solidarizaseră cu pastorul László Tőkés, au fost înfrânți, prima dată la Timișoara, apoi în toată țara”, a fost discursul suținut de Emil Constantinescu, președinte al României din 1996 – 2000.

Acesta a apreciat și prezența în sală a fostului Ministru de Externe German Markus Meckel, despre care a povestit că este un vechi prieten. Marcus Mekel este totdată și pastor este cel care, în calitate de Ministru de Externe a negociat reunificarea Germaniei.

„Rolul pe care l-a avut Biserica, religia, a fost unul uriaș. Toți s-au temut în momentul căderii dictaturilor comuniste, care congelaseră timp de decenii toate conflictele istorice, timp de decenii, dintre națiuni, etnii, dar și religii. S-au temut că vor izbucni și se vor transforma în conflicte sângeroase, așa cum din păcate s-a întâmplat, cu Bosnia Herțegovina sau mai târziu în Kosovo. Nu s-a întâmplat așa însă, pentru că cea mai apropiată de sufletul omului, credința religioasă a vorbit despre reconciliere, care s-a întâmplat, în fapt, aici la Timișoara. Pastorul Niculescu, român, a venit la pastorul László Tőkés, maghiar. Asta s-a întâmplat apoi în toate orașele din România unde preoții ortodocși s-au alăturat. Au fost refăcute legături istorice, cum a fost de pildă în Transilvania, cea dintre ortodocși și greco – catolici, care fuseseră anulați de către dictatura comunistă”, a mai transmis, în cadrul discursului său, fostul președinte Emil Constantinescu.

Emil Constantinescu a subliniat că Vestul, trecut prin pedagogia suferinței, a dat un exemplu de pace întregii Europe, o piatră de temelie a păcii, timp de decenii după Revoluție.


Edilul Timișoarei, Dominic Fritz, în discursul său a subliniat opoziția timișorenilor față de autorități, amintind în discursul său și exemple de străluciți bănățeni care s-au remarcat contra autorităților în perioada comunistă: mișcarea rock, Actionsgruppe Banat (cenaclul literar format de tineri studenți din Banat), crtiticat de autoritățile comuniste de la acea vreme.

Edilul Timișoarei a mai subliniat că regimul comunism i-a silit pe români să trăiască într-o izolare politică, ideologică dar și spirituală, conexiunea cu regimul comunist fiind sigura care era permisă.

Dominic Fritz a mai menționat că oamenii au responsabilitatea de a păstra viu elementul Revoluției în cultura locală, atât pentru actuala generație, cât și pentru generațiile viitoare.

Restul serii a fost marcat de momente muzicale deosebite, susținute de orchestră, dar și cântăreți deosebit de talentați, care au încântat publicul maghiar și român deopotrivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un bărbat a fost prins conducând fără permis în Timișoara

Un bărbat a fost prins conducând fără permis. S-a întâmplat pe Bulevardul Liviu Rebreanu din Timișoara.  Acesta a fost prins în timpul unui control rutier...

FOTO | Se lucrează din nou la pe șantierul drumului de legătură DN 69 Timișoara – Arad cu autostrada A1

După sărbători au reînceput lucrările de construcție  pe șantierul drumului de legătură DN 69 Timișoara – Arad cu autostrada A1. Muncitorii au început să...

Citește și :