2.2 C
Timișoara
joi 21 noiembrie 2024

FOTO – VIDEO | „Corpul B”— telenovela fără sfârșit a lucrărilor la „noua” aripă a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”

Până când spitalul va fi gata, părinții, pacienții și medicii stau, „pui de cuc”, într-o altă clădire a Consiliului Județean Timiș.
„Toate-s vechi și nouă toate!”

Se împlinesc, în curând, 10 ani de când au început lucrările la Corpul B, „noua” aripă a Spitalului „Louis Țurcanu”. O dată la câțiva ani, administrația locală promite că șantierul se află aproape de linia de finiș. În același timp, mamele cu copii stau pe secțiile de Neonatologie și Pediatrie în condiții grele, pentru care Mihai Gafencu, actualul director al spitalului, simte nevoia să-și ceară scuze.

Povestea a fost una cu năbădăi încă de la început. L-a avut în prim-plan pe Sorin Grindeanu, care s-a împiedicat pe șinele de tramvai ce despart clădirile secțiilor de Radiologie și Nou-născuți. Simțind pe propria piele realitatea cruntă a serviciilor medicale, Sorin Grindeanu, viceprimar la acea vreme, a făcut demersurile necesare pentru inițierea construirii unui nou corp al spitalului, în care ar trebui să funcționeze șapte secții.

În 2013, una din clădirile spitalului în care funcționau Secția TBC, dar și laboratorul a fost retrocedată clanului Cârpaci. Încă de atunci se aștepta finalizarea noului Corp B, cu șase etaje, parter și demisol. Iată, însă, și acum, la mai bine de 10 ani după, Corpul B al Spitalului „Louis Țurcanu” rămâne încă un vis frumos.

Secțiile de la „Louis Țurcanu” stau încă înghesuite în cele câteva clădiri vechi ale spitalului. „Întâmpinăm probleme și la secțiile de Pediatrie, care sunt ocupate cu partea secției de Urgențe și Terapie Intensivă. La secțiile de Neonatologie, condițiile sunt grele, atât în plasarea mamelor, cât și în activitatea de zi cu zi. Suntem, ca puiul de cuc, în altă clădire a Consiliului Județean”, spune Mihai Gafencu, actualul director al Spitalului de Copii.

După cum spune direct acesta, la început au fost făcute demersuri, iar eforturile au fost unite. Clădirea a atras, de-a lungul timpului, vizite oficiale din partea unor miniștri, cum ar fi Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății în 2019, sau chiar Sorin Grindeanu.

Lucrările la „Louis Țurcanu”, întârziate mai bine de opt ani

Probleme au fost cu firma inițială de construcții, Prompt, care ar fi urmat să termine lucrările la prețul de aproximativ 100 de milioane de lei. O parte infimă din bani, 5 milioane de euro, au venit de la Guvern. Restul — 25 de milioane de lei — urma să fie acoperit din bugetul local. Până în 2016 lucrările urmau să se finalizeze, însă au rămas pe butuci la începutul anului. Firma a intrat în insolvență. Muncitorii au încetat să mai lucreze, acuzând firma că nu le-a plătit salariile. Lucrările au fost preluate, ulterior, de firma Sulfatim, care le continuă și astăzi.

Termenul de execuție al ultimelor lucrări la Corpul B al spitalului este de 60 de zile contractuale, adică două luni. „Am ajuns aproape la finalizare, suntem undeva la 99%. Am început să facem recepții și probe pentru clădire. Mai sunt câteva lucruri de finalizat, pe care constructorul trebuie să le termine. Din contractul de execuție sunt undeva la 60 de zile rămase ca această lucrare să fie finalizată”, spune viceprimarul Ruben Lațcău.

Primăria amenință constructorul

Constructorul, dacă nu-și finalizează lucrarea în termenul limită stabilit prin contract, va fi supus penalităților, după cum amenință reprezentanții Primăriei. „Dacă acest constructor nu va finaliza toate lucrările rămase (deși nu sunt lucrări de mare amploare în acest moment) și vom trece peste această perioadă, vom intra în penalități. În trecut le-am aplicat acest tip de sancțiuni constructorilor care nu și-au îndeplinit contractele sau au prelungit termenele de execuție; au fost situații în care am aplicat sancțiuni egale cu valoarea contractului. Au fost firme de construcție care au primit interdicție de a participa la licitațiile Primăriei Timișoara, pentru că nu au îndeplinit lucrările prevăzute în contract”, spune Ruben Lațcău.

Ce-i drept, lucrări de amploare nu mai sunt în acest moment. Interiorul e aproape terminat. Lipsesc doar niște„mâini” curente la trepte, câteva plăci din tavan și ultimele finisaje aferente.

Au început probele pentru sistemul de ventilație, aerisire și de încălzire. „Este un spital cu un sistem tehnologic complex și vrem să ne asigurăm că funcționează foarte bine și că nu vom avea probleme. Cu siguranță, perioada de recepție se va întinde pe câteva luni. Vrem să facem o recepție detaliată, care să cuprindă toate problemele, atât cele care necesită mici remedieri, cât și să ne asigurăm că aparaturile mari, costisitoare funcționează în parametri optimi”, afirmă Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.

Totuși, de la darea în folosință și până la finalizarea propriu-zisă a spitalului mai este, după cum explică Mihai Gafencu, directorul Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”. Deși clădirea ar putea fi pusă în funcție, poate dura mult până când clădirea va fi complet dotată cu aparatura necesară.

„Aici, negocierile se vor purta între managementul spitalului, aparatul tehnic și beneficiarii secției. Beneficiarii nu sunt secții medicale, ci chirurgicale, ortopedice, neonatologie, laboratoare. Aici, fiecare, dacă are dotare, se poate muta și să-și înceapă activitatea după finalizarea tuturor etapelor. Se pot muta acolo dacă vor accepta să se mute cu ceea ce au. Dacă nu, au fost făcute promisiuni, consistente politic, de proiecte dedicate dotării acestui spital”, spune Mihai Gafencu.

Nu sunt bani pentru dotări

Primăria speră că va achiziționa dotări de aproximativ 20 de milioane de euro și plănuiește ca din toamnă să aplice pentru finanțare în scopul dotării clădirii.

„Aici vom depinde pe finanțarea pe care o vom găsi noi, sperăm, în acest moment. Pe Programul Operațional Sănătate, care nu are o listă decisă politic de ministru, ci numai niște criterii, vom aplica. El va fi deschis în toamnă și vom putea cere finanțare pentru dotări. După ce vom obține dotările, îl vom da în folosință”, spune Ruben Lațcău.

Viceprimarul pune pierderea finanțării prin PNRR pe seama criteriilor legate de culoarea politică. Sperăm ca, în ciuda acestor pretexte, administrația va face demersuri ca într-un final, să obțină fondurile pentru achiziționarea echipamentelor necesare pentru micii pacienți ai Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”, așa cum a promis și în anii anteriori că va face. Până la o posibilă finalizare a lucrărilor, Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” este nevoit să funcționeze în condițiile din prezent, pentru care directorul unității spune că este nevoit să-și ceară iertare.

„Ne descurcăm groaznic de dificil. (…) Trebuie să ne cerem scuze pentru condițiile actuale, prelungite de peste 10 ani, în așteptarea finalizării acestei clădiri”, mărturisește Mihai Gafencu, directorul Spitalului „Louis Țurcanu”.

Când noul corp al spitalului va fi gata, clădirea va adăposti șapte secții: Radiologie, secția de Chirurgie, Terapie Intensivă, Neonatologie, dar și laboratoarele pentru analize. De asemenea, noul corp al spitalului va deservi ca spațiu pentru șederea mamelor în spital.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :