14.1 C
Timișoara
miercuri 8 ianuarie 2025

FOTO – VIDEO | „Ai apă caldă, ai un pat unde să te odihnești”. Viața oamenilor fără adăpost din centrul social de la Pădurea Verde

Centrul de primire Urgență și Criză de la Pădurea Verde din Timișoara este unul dintre celntrele sociale care aparțin Complexului de Servicii „Sfântul Francisc”, aparținând Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara. 

Aici își trăiesc viața în prezent 30 de persoane, copii, adulți și bătrâni deopotrivă. Unii sunt singuri, alții au familii ai căror membri sunt plecați în străinătate. Deși ar putea fi etichetați ca „persoane fără adăpost”, mulți dintre ei și-au pierdut casa, chiria în care locuiau sau locul de muncă.

Există și persoane care-și petrec o perioadă în centru, iar apoi se pun pe picioare 

Acesta este și cazul unui bărbat care obișnuia să lucreze ca șofer. Bărbatul mărturisește că are familie, o soție și două fiice care sunt plecate în străinătate. El a rămas singur, din cauza unor probleme familiale, dar și cu locul de muncă.

În urmă cu cinci luni a venit la centru direct din spital, unde a fost internat din cauza unor probleme de sănătate. Deși are grad III de handicap, acesta spune că a lucrat până la 61 de ani, iar momentan așteaptă să-și redobândească permisul de conducere pentru a se reîntoarce la muncă.

Acesta mărturisește că centrul este un loc bun 

„Stau aici în centru de cinci luni. Condițiile sunt destul de bune. Nu stai în apă, nu stai în ploaie. Ai apă caldă, ai un pat unde să te odihnești. Colegii sunt cu dificultăți, alții mai liniștiți, alții cu dificultăți medicale. (…) Mulți care sunt aici nu au posibilități, nu au familii. Unii care au familii, îi mai ajută financiar ori moral”, spune bărbatul. 

Beneficiarii din Centrul de Suport pentru Situații de Urgență și de Criză sunt persoane încercate de viață, care au ajuns fără adăpost din diverse motive. De la pierderea locuințelor, până la pierderea locului de muncă, ajung să apeleze la servicile centrului.

„Ei locuiesc aici, iar pe măsură ce își găsesc și identificăm, alături de ceilați colegi soluții pentru ei, aceștia ajung să se mute în chirie, să se angajeze, să meargă într-un cămin de persoane vârstnice, după caz”, a declarat Delia Bugariu, șefa Complexului Social de Servicii „Sfântul Francisc”.

Persoanele de la centru primesc trei mese pe zi, dimineață la prânz și seara, oferite cu sprijinul Cantinei Sociale.


 

FOTO – VIDEO | ÎPS Ioan Selejan și-a petrecut ziua onomastică oferindu-le o masă caldă celor săraci. Obiceiul continuă de zece ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Facultatea de Arte și Design sărbătorește 35 de ani

În 2025, Facultatea de Arte și Design din cadrul UVT sărbătorește 35 de ani de la reînființare, o perioadă marcată prin transformarea continuă și...

Dezbatere publică privind proiectul de hotărâre pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal Oncohelp

Municipiul Timișoara organizează marți, 14 ianuarie 2025, o dezbatere publică referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) „Extindere zonă de...

Citește și :