În 20 decembrie 1989, Timișoara avea să devină primul oraș liber din țară. Aceasta este o zi specială în inimile timișorenilor.
Pentru comemorarea acestei zile, cei care au fost martori la evenimentele de atunci au urcat în balconul Operei, acolo unde aceștia au ținut un moment de reculegere.
Data de 20 decembrie este una deosebită pentru că, atât la Operă, cât și la fostul Comitet Județean PCR, actualul sediu al Consiliului Județean, s-au instituit două grupuri ad-hoc de reprezentanți ai muncitorilor.
Aceștia au strâns din rândul oamenilor revendicările lor, iar Iaon Savu le-a notat în agendă, aflându-se printre reprezentanții muncitorilor are au negociat cu Dăscălescu la fostul Comitet Județean. Svu a mai notat în agendă și numele celor 13 reprezentanți, temându-se că nu vor apuca să scape cu viață.
Revendicările timișorenilor au fost citite cu voce tare. La Comitetul Județean ele au fost citite de către avocatul Petre Petrișor, iar la Operă cel care le-a citit a fost Lorin Fortuna.
Ulterior, pe parcursul negocierilor, reprezentanți atât de la Operă din cele două grupuri s-au dus la Consulatul Iugoslav pentru a preda, nu numai lista cu revendicări poporului, dar și lista cu numele reprezentanților muncitorilor și ai poporului. Listele cu revendicări au fost duse de Consulul Iugoslav la Belgrad.
„S-au constituit două grupuri ad-hoc, atât aici la Operă, cât și la Consiliul Județean, cu reprezentanți din rândul muncitorilor. Ambele grupuri fac o listă de revendicări, pe care le citesc oamenilor. Avocatul Petre Petrișor le citește la Consiliu, iar Lorin Fortuna aici, în Piața Operei. Ambele grupuri însărcinează câte un reprezentant. Noi l-am însărcinat la Consiliul Județean pe Valentin Vârtan să ia lista cu revenidcări, dar și cea cu numele reprezentanților mulțimii și să le ducă la Consulatul Sârbesc. Grupul de la Operă face același lucru, iar Ioan Beni Oprea merge și el la Consulat. Consulul Iugoslaviei, Mirko Atanackovici a plecat în acea seară cu listele la Belgrad, iar numele reprezentanților și revendicările timișorenilor au fost citite la Europa Liberă”, își amintește Sorin Oprea.
În timp ce la Comitetul Județean aveau loc aprige ore de negocieri, unde 13 reprezentanți ai timișorenilor, sub îndrumarea lui Ioan Savu, și-au făcut cunoscute doleanțele prim-ministrului Dăscălescu prezent la Timișoara. Într-un final, cu mari eforturi, reprezentanții muncitorilor au reușit să obțină eliberarea demonstranților din arest și restragerea armatei de pe străzi.
Petrișor Morar, membru fondator al primului partid politic postrevoluționar
Frontul Democrat Roman (F.D.R.) din 20 decembrie 1989 a fost și el prezent la comemorare. „Sunt 35 de ani de când am intrat în balconul Operei. Un moment deosebit de important pentru Timișoara, dar și pentru România. O zi cu un impact, dar și un simbol extraordinar pentru libertatea pe care o aveam de 35 de ani. Asemenea momente se întâmplă rar în istoria unei țări. Mă bucur că am făcut parte din acel grup, alături de colegii mei, care unii dintre ei sunt prezenți aici. Atunci am încercat și în mare parte am reușit să schimbăm o structură comunistă”, a declarat Petrișor Morar.
Revoluția este comemorată an de an la Timișoara. Preț de trei minute, sirenele de alarmă publică au sunat vineri în centrul Timișoarei pentru comemorarea a 35 de ani de libertate câștigată cu sacrificiu.