1.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

FOTO | Țeapa cu falsele carduri de transport în comun la 12 lei! Fraudă întâlnită nu doar în Timișoara

O înșelătorie cu carduri de transport în comun circulă pe rețelele sociale. Este vorba despre un cont „fantomă” de Facebook care se folosește de identitatea, numele, sigla și însemnele oficiale ale societății STPT. 

Escrocii oferă așa-zisele cadruri aniversare ale STPT, cu ocazia împinirii a 125 de ani de transport în comun. Compania fantomă pretinde faptul că există o promoție unde „maxim 500 de norocoși” primesc carduri de transport în comun la un preț ridicol de scăzut. Ba mai mult, alte conturi false de Facebook, pretind faptul că aceste așa-zise carduri au reprezentat un beneficiu personal.

 

Conturile din comentariile postării atașate au fost deja blocate, din fericire. Totuși putem observa faptul că persona ori programul informatic din spatele acestor conturi false s-a încurcat. La o fotografie cu un card fals de transport în comun din Cluj, în descrierea comentariului era: „Mă simt norocos că am fost printre primii 500 să prind acest card. RATT a făcut o treabă grozavă!”, comentariu care stârnește râsete în rândul internauților.


Totuși, postarea îndeamnă la apăsarea unui link. Este recomandat să o ignorăm, dar și să o raportăm. Este o metodă comună de phishing, prin care hoții se folosesc de naivitatea cetățenilor pentru a le fura datele personale.


Ce spune STPT

Societatea de Transport Public din Timișoara îndeamnă cetățenii să nu cadă pradă acestei înșelătorii. Societatea clarifică faptul că nu există nicio promoție în derulare și menționează că fiecare anunț oficial este publicat întâi pe site-ul societății de transport.

„Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) dorește să aducă la cunoștința publicului călător că recent au apărut în mediul online informații false care induc în eroare publicul călător cu privire la o ofertă specială de carduri de transport.

Fotografiile și textele care circulă pe rețelele de socializare, prezentând așa-numite carduri de transport cu valabilitate nelimitată pentru o perioadă de 6 luni, sunt complet neadevărate și nu sunt emise de către STPT. În mod particular, postările fac referire la o promoție falsă, care pretinde că primele 500 de persoane pot achiziționa acest card special la un preț redus. Această informație este o încercare de a înșela călătorii noștri și de a crea confuzie.
STPT dorește să sublinieze că nu există nicio astfel de promoție în derulare și că toate informațiile oficiale cu privire la serviciile noastre de transport sunt comunicate prin canalele oficiale ale societății. Orice campanie, ofertă specială sau modificare a serviciilor este anunțată exclusiv prin intermediul site-ului oficial al STPT (www.stpt.ro), paginilor de social media și comunicatele de presă transmise mass-mediei locale și naționale.
Facem apel la călători să fie vigilenți și să nu se lase păcăliți de aceste informații false. Îi rugăm să verifice întotdeauna sursa informațiilor înainte de a acționa.
Ne cerem scuze pentru orice confuzie creată și vă mulțumim pentru încrederea pe care o acordați serviciilor noastre”, a transmis Societatea de Transport Public Timișoara.

 

Postarea buclucașă a fost observată dis-de-dimineață de o timișoreancă 

Valentina este cea care a alertat reprezentanți STPT, internauții timișoreni, dar și presa.

A mai sus că nu știe dacă cineva urmează să ia măsuri cu privire la această fraudă, însă speră ca oamenii să nu cadă pradă acestei înșelătorii.


Aceeași metodă, prezentă și în Cluj Napoca

Apărută miercuri seară, 14 august, metoda a fost întâlnită și în Cluj Napoca. Atât strategia falsei promoții, cât și conturile false sunt identice. Postarea a devenit virală în rândul internauților clujeni. Informații cu privire la caracterul înșelător al postării au apărut chiar și în presa locală, iar Compania de Transport Public din Cluj Napoca a reacționat, informând călătorii despre caracterul înșelător al anunțului.

Și în București a circulat aceeași tentativă de fraudă, în jurul datei de 13 august. Ba mai mult, Societatea de Transport București a venit în spațiul public cu aceeași dezmințire, că postarea reprezintă o fraudă.

 

 

 

Sfătuim persoanele vătămate/ companiile de transport afectate de această înșelătorie să sesizeze cele întâmplate la o secție de poliție! Numai așa Poate începe urmărirea indivizilor care se află în spatele acestei escrocherii.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Integrare educațională non-formală prin programul „Sâmbăta elevilor la UVT”, dedicat cultivării motivației de a învăța

Universitatea de Vest din Timișoara a lansat începând cu anul universitar 2024-2025, programul „Sâmbăta elevilor la UVT”, program care constă în derularea de activități...

Un bărbat din Belinț a fost prins conducând beat și fără permis

Un bărbat din Belinț a fost prins băut la volan. Bărbatul de 43 de ani a fost prins în urma unui control de rutină.  Acesta...

Citește și :