13.1 C
Timișoara
miercuri 30 aprilie 2025

FOTO | Ruinele de pe chipul nefardat al Timișoarei. De ce administrația Fritz se arată incapabilă să refacă, așa cum a promis, bazele sportive și de agrement ale orașului

În numărul trecut al săptămânalului nostru am prezentat starea în care se află două dintre ștrandurile cândva emblematice ale Timișoarei: Termal și Uszoda. Dacă la Uszoda a fost construit un teren de baschet, împrejmuit cu un gard de sârmă, Termalul a devenit adăpost pentru oamenii străzii și o adevărată comoară pentru hoți. Deși ușile principale au fost închise de curând pe dinăuntru, iar pe cea laterală a fost pus un lacăt, oamenii străzii pătrund înăuntru fie sărind gardurile, fie prin geamul spart care dă spre bulevardul Corneliu Coposu. Până ca lacătul să fie pus pe ușă de autorități, clădirea era paradisul hoților de cupru. Instalația de încălzire din pardoseală a fost scoasă, cablurile de curent au fost smulse din pereți, iar sistemele de ventilație au fost, de asemenea, demontate.

Dacă am admirat aici, acum o săptămână, cutii de pateu, haine și borcane cu măsline și murături, acum oamenii fără adăpost au lăsat în urma lor conserve goale, pâine și pet-uri. Oricine trece pe lângă fostul ștrand Termal poate vedea cum arată interiorul acestuia. Principala clădire care încă stă în picioare este un hol lung, unde gresia este, în mare parte, spartă. Instalațiile de cupru din pardoseală lipsesc. Pe jos, moloz, resturi de tavan fals, bucăți de linoleum. Tavanul este desprins în capătul sălii. Bucăți mari din el zac atârnate. Motoarele de la sistemele de ventilație lipsesc, iar din tavan ies conductele de ventilație. Cablurile din pereți și din tavan ale instalațiilor electrice au fost smulse. Mai multe aplice din metal sunt îndoite și aruncate pe podea, alături de bucăți rămase din două tipuri de țevi, verzi și portocalii. Au fost furate caloriferele și dezmembrate chiuvetele de la corpul sanitar.

Acestea sunt numai câteva dintre pagubele cauzate de hoți, enumerate de afaceristul sirian Hussam Hajjar, cu care am reușit să vorbim abia acum, după publicarea primei părți a reportajului nostru. Acesta se declară dezamăgit de starea actuală a ștrandului, considerând că investiția sa a fost distrusă și lăsată de izbeliște de actuala administrație.

„Nu știu cum ar putea să deschidă ștrandul dacă totul este spart acolo. Trebuie făcute din nou instalațiile sanitare, de canalizare și cele electrice. Când am fost eu acolo am făcut niște poze în care apăreau firele de la instalațiile de curent puse în saci. (…) Eu aveam încălzire în pardoseală și centrală. Am chemat mulți instalatori și ingineri, care au lucrat doi ani de zile. Totul a fost din cupru, de aceea au spart (n.r. — hoții) pardoselile, ca să-l vândă la kilogram. Mi-e ciudă că munca mea s-a dus așa, dar nu-i nimic, că eu îmi iau banii”, este de părere Hussam Hajjar.

Hajjar a cumpărat în 2004 firma GPG Company de la familia răposatului om de afaceri George Pop, la sfatul lui Nicușor Miuț, fostul șef al Direcției de Patrimoniu din Primăria Timișoara. Acesta i-a propus afaceristului sirian să cumpere firma, cu locația închiriată cu tot, și să investească pentru a redeschide fostul ștrand Termal, spunându-i că există posibilitatea de a-l cumpăra ulterior.

Afaceristul susține că a cheltuit cel puțin 5 milioane de euro

„Plăteam 3.800 de euro + TVA când am luat dărâmătura, dar și în timpul construcției. Timp de cinci ani de zile, din 2004 până în 2009. Am terminat investiția, care a durat aproximativ patru ani, și am cerut autorizație de funcționare. Mi-au dat și mi-au rămas din contract patru luni după ce am deschis, așa că am făcut o cerere pentru prelungirea contractului de chirie. Răspunsul a fost că ei au nevoie de locație și că nu pot să prelungească contractul”, își amintește Hussam Hajjar.

În 2009 ștrandul a fost scos la licitație pentru închiriere, însă procedura a fost oprită prin ordonanță președințială. Afaceristul își amintește că au participat 20 de investitori la acea licitație.

Ulterior, după oprirea licitației, cei de la Patrimoniu i-ar fi spus sirianului:

„«Noi am greșit, ați investit, nu vrem să ne batem joc! Domnule, ne faci cerere de cumpărare, ne aduci toate autorizațiile în original și facturile». Eu m-am gândit că e ceva la mijloc, așa că mi-am cumpărat un xerox performant și am făcut copii la xerox. Documentele erau identice, nici nu-ți dădeai seama că sunt copii. Le-am dus lor copiile și le-am spus că sunt originalele. După un timp, mi-au spus că au dispărut, că nu le-am dus actele. Eu, care le-am dus șase lăzi de banane cu acte, facturi, autorizații, toate copii, n-am mai zis nimic”, își amintește Hussam Hajjar.

O lună mai târziu, afaceristul sirian a fost dat în judecată prima oară. Pentru că a păstrat actele în original, a primit, în 2014, drept de retenție asupra investițiilor făcute. Curtea de Apel Timișoara a hotărât ca acesta să primească despăgubiri de aproape 3,5 milioane de euro, prelungind și contractul de închiriere până în 2017, pentru amortizarea cheltuielilor făcute în urma reabilitării ștrandului și construirii unor clădiri.

Ulterior, în 2015, Primăria a deschis un alt proces, în paralel, pentru neplata chiriei, iar sumele datorate de afacerist se ridicau la 7,5 milioane de lei, dar și 31.121 euro/lună care trebuiau plătiți până la eliberarea spațiului, acest verdict fiind dat cu ani buni mai târziu, în 2023,  de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Cu toate acestea, Hussam Hajjar amenință că va merge mai departe, la CEDO, pentru a-și recupera banii cheltuiți.

În urma unui proces început în 2021, al cărui verdict a fost dat în 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus evacuarea, iar afaceristul sirian a părăsit locația, luând cu el majoritatea lucrurilor pe care le-a avut.

Primăria a descins, în martie 2024, la ștrand

„Situația e mult mai rea decât am anticipat. Practic, ștrandul e într-o stare avansată de degradare, trebuie să intervenim și în zona de bazine, și în curte, dar și în clădiri, unde au lăsat în urmă un dezastru. Ce știm sigur e că ștrandul va rămâne sub umbrela administrației și tragem tare să îl deschidem timișorenilor chiar din această vară. Mă bucur că, în sfârșit, Ștrandul Termal, locul îndrăgit de atâtea generații de timișoreni, s-a întors în patrimoniul orașului. Anii de sfidare și de furt ai celor care au căpușat acest ștrand s-au încheiat azi, cu evacuarea necondiționată pe care am obținut-o în instanță definitiv”, a spus primarul Dominic Fritz.

Tot anul trecut, Primăria Municipiului Timișoara anunța că „analizează mai multe variante de administrare a ștrandului, astfel încât să fie deschis publicului cât mai repede posibil, în condiții cât mai bune pentru timișoreni”.

Cu toate acestea, la un an după, fostul Termal / ZHH a ajuns sursă de venit pentru hoții de cupru și loc de dormit pentru oamenii fără adăpost, care au vandalizat clădirea aflată în administrarea Horticultura.

Avem de gând să facem un proiect de reabilitare cap-coadă, cu toți pașii legali. Cu avize, cu autorizații și cu tot ce e nevoie atunci când vorbim despre o reabilitare care să conțină instalații, dotări, fundație, reconfigurări de clădire ale spațiilor construite. Probabil vom demara proiectele în perioada următoare, dar o să dureze un an doi până când o să avem autorizație de construire. În general, un pentru lucrări de genul acesta, durează un an de zile sau un an și jumătate până când primim aviz de la Mediu”, spune viceprimarul Ruben Lațcău.  

Deși redeschiderea fostului ștrand Termal a fost una dintre promisiunile electorale din 2024 ale administrației USR, iată că, la un an după, oficialii încă se scarpină în cap, gândindu-se la o reabilitare „cap-coadă”, pentru care așteaptă avize, în timp ce hoții de cupru continuă să jefuiască interiorul…

„Natura statică” promovată de administrația locală: „borcanul cu măsline” și „cutia de pateu” — singurele lucruri noi care au apărut după „marea venire” la ștrand a lui „mesia userist” din 2023 | FOTO-VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Program special cu publicul la Aquatim – 1 și 2 mai

Casieriile Aquatim din întreaga arie de operare (Buziaș, Deta, Făget, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Timișoara) și centrul relații clienți de pe str. Enric Baader nr....

Lucrări la rețelele Aquatim

În perioada 30 aprilie – 2 mai, zilnic între orele 9-16, în Sânnicolau Mare se va întrerupe furnizarea apei pe strada Mărășești pentru trecerea...

Citește și :