Garnizoana își deschide duminică, 1 Decembrie porțile cu o nouă expoziție dedicată comemorării Revoluției.
Intitulată scurt, „’35”, expoziția este realizată la Timișoara de artistul plastic Adrian Florin Pop, pornind de la fotografiile revoluționarului Cătălin Regea și reprezintă un spațiu și un timp tranzitoriu ce rememorează consecințele epocii de dinainte și de după 1989.
În cadrul acestea timișorenii vor putea să vadă cu ochii lor un transportor blindat (TAB), care este adus cu sprijinul Brigăzii 18 de Supraveghere și Cercetare „Decebal”. Transportorul Blindat se aseamănă cu cele care au împânzit străzile Timișoarei în 1989, a căror vizoare au fost acoperite cu pături de curajoșii de atunci, dar și care au stritivit sub șenilele lor pe cei care treceau pe stradă atunci.
De asemenea, câteva din plăcile pătate de sânge de pe treptele Catedralei vor fi expuse. Aceleași trepte ale catedralei care astăzi sunt călcate de credincioși și cupluri fericite care își surprind în fotografii ziua nunții lor la Catedrală, acum peste 35 de ani, plăcile acestora erau pline de sângele celor care au fost împușcați. Libertatea de astăzi a fost plătită cu sângele și chiar și cu viața lor.
O parte din acele plăci au fost păstrate, iar acestea vor fi aduse în cadrul expoziției ’35, cu scopul de a ne reaminti prețul pe care atunci, ai noștri l-au plătit.
Garnizoana, un punct-cheie
Curatorii Cristina Daju și Mihai Toth au resemnificat spațiul vechii Comenduiri a Garnizoanei situate în simbolică Piață a Libertății, unde Revoluția și-a dat jertfa sa
Prin experiența directă, autorii explorează problematici complexe, plasând privitorul într-un context în care acesta este provocat să reflecteze la dinamica puterii, la interacțiunile pierdute, la anxietățile sociale, la realitățile multiplicate de starea actuală de fapt.
Lucrările de artă sunt realizate cu tehnici diverse de la pictură la video, sunet, instalație artistică, folosind ca punct de plecare fotografii și filmări originale, dublate de o documentare solidă. Expoziția se extinde și în exteriorul Garnizoanei, în spațiul public, publicul însuși urmând să devină un martor colectiv al ramificațiilor temporale, imaginând viitorul și trecând astfel pragul dinspre vechi spre nou.
Expoziția se deschide duminică
Vernisajul va avea loc duminică, 1 Decembrie 2024, ora 17 la Comenduirea Garnizoanei din Piața Libertății. Expoziția va fi deschisă până în 30 ianuarie 2025, de marți până duminică, orele 16-20. În 17 Decembrie va avea loc un eveniment special în spațiul expozițional.
Expoziția este finanțată de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara. Grafica îi aparține lui Sorin Nica. Parteneri: Societatea Timisoara, Directia de Cultura Timis, Casa de Cuktura Timis, Brigada 18 ISR Decebal.
Photo Credit: Andrei Infinit