Un bărbat din Timișoara a fost prins distrugând un burlan din Piața Libertății. Acesta dădea cu țevile de pământ, pe lângă trecători. Ba mai mult, bărbatul s-a năspustit la un polițist și i-a dat un pumn.
Totul s-a întâmplat marți după miază. Bărbatul a fost văzut de polițiști, și a devenit recalcitrant când ei au încercat să-l legitimeze.
Bărbatul are 45 de ani și este din Timișoara. Polițiștii l-au încătușat și l-au dus la secție.
El nu a fost reținut, deși a devenit violent și a lovit cu pumnul un polițist. Procurorul care a cercetat cazul l-a lăsat să plece acasă. Acum bărbatul umblă liber.
„(…) procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara căruia bărbatul a fost prezentat ulterior de polițiștii de la Secția 1 nu a dispus reținerea acestuia, deși toate datele indicau evident săvârșirea infracțiunii de ultraj și gradul ridicat de violență manifestată”, transmite Poliția Locală Timișoara.
Ultrajul rămâne o problemă cu care oamenii legii se confruntă
Când un individ amenință, jignește, lovește sau chiar omoară un funcționar public, aflat în timpul serviciului, cu scopul de a-l intimida, sau a se răzbuna, el se face vinovat de infracțiunea de ultraj, conform Codului Penal, art. 257, alin. (1-3).
În general, decizia de a reține un individ care a săvârșit acțiunea de ultraj îi aparține instranței de judecată. Anul trecut, Sindicatul Național al Polițiștilor a solicitat Ministerului Afacerilor Interne, dar și Vicepremierului Cătălin Predoiu ca să fie să fie schimbate ca sancțiunile acordate pentru ultraj să fie schimbate.
Indivizii care săvârșesc infracțiunea de ultraj ar trebui să facă închisoare, după cum sunt de părere polițiștii, iar pedeapsa nu ar trebui să fie dată de procurori, fiindcă aceștia de multe ori, acordă sancțiuni minore pentru ultraj, după cum se arată într-un comunicat al Sindicatului Național al Polițiștilor.