La aniversarea a 149 de ani de existență a Partidului Național Liberal, Eduard Hellvig, fost șef SRI și fost membru PNL, a scris pe blogul său că, pentru a rămâne relevant, partidul trebuie să „schimbe viteza, si sa mareasca ritmul” și să nu mai aștepte mereu „solutii din afara sa, din diverse forme de relief ale acestei tari atat de frumoase”, conform G4 Media.
Hellvig spune și că pentru viitorul PNL nu este suficient nici ”sa mearga inertial in siajul unor succese din trecut sau al unor parteneri care reprezinta alte valori”. dar nici să ”se inspire de la partide aparent similare, dar care nu reprezinta cu adevarat nici progresul, nici democratia, nici interesul României”.
Fostul liberal a mai vorbit și despre „numele noi” din familia PNL și despre cum România are de câștigat dacă promovează această nouă generație de politicieni și dacă „va evita erorile trecutului”.
- (…) O societate liberala dezvoltata este una in care clasele sociale nu sunt instigate una impotriva celorlalte (asa cum isi doresc si extremistii, si populistii, dar si socialistii). Ci este una in care avem solidaritate intre generatii, intre oameni cu venituri diferite si oameni cu identitate diferita. Si una in care statul si institutiile sale ii servesc – discret si eficient – pe cetatenii liberi care vor prosperitate”.
- „Pe acest fond, eu tind sa cred ca viitorul liberalismului romanesc poate fi unul puternic si esential, daca tine cont de aceste valori. Exista o noua realitate, care trebuie acceptata. Romania este la finalul tranzitiei sale si astazi se pregateste sa isi construiasca un viitor ca tara dezvoltata. Liberalismul celebrat in aceste zile este reprezentat de partidul cu cele mai mari sanse de a intelege cum arata acest viitor – pentru ca este format si votat de oamenii care vor dezvoltare, bunastare si prosperitate”.
- „Însă, pentru a rămâne relevant, PNL-ul de azi, si mai ales cel de maine, trebuie sa schimbe viteza, si sa mareasca ritmul. Nu este suficient sa mearga inertial in siajul unor succese din trecut sau al unor parteneri care reprezinta alte valori. Nu este suficient sa se inspire de la partide aparent similare, dar care nu reprezinta cu adevarat nici progresul, nici democratia, nici interesul Romaniei. Si nu este suficient sa astepte mereu solutii din afara sa, din diverse forme de relief ale acestei tari atat de frumoase”.
- „Vorbeam de viitor, si vorbeam de schimbare. Personal, sunt optimist. Pentru ca ultimii ani au adus in siajul familiei liberale cateva nume noi de mare calitate, ale unor oameni mult mai bine pregatiti decat ce s-a vazut recent – tineri cu bun simt, cu educatie, cu spirit democratic si cu dragoste de tara. Romania post-tranzitie va castiga daca va promova aceasta noua generatie si daca va evita erorile trecutului. Acest mesaj, cum am mai spus, nu este despre mine sau viitorul meu. Este despre sansele unei miscari politice si a unei filosofii politice de a crede in noua generatie si in schimbarea pe care o poate produce (…)”
Eduard Hellvig a venit la conducerea SRI în 2015 la scurt timp după ce Klaus Iohannis a fost ales prima dată președinte al României. A fost deputat în mandatele 2004-2008 (pe listele PSD-PUR, apoi a fost membru PC fondat de fostul turnător la Securitate Dan Voiculescu, fondatorul trustului media Antena) și 2012-2016 (din partea PNL).
Hellvig a condus Serviciul Român de Informații până în iulie 2023 când și-a dat demisia de la conducerea serviciului. G4Media a arătat de ce demisia era inevitabilă, pe fondul răcelii și distanțării dintre președintele Iohannis și Hellvig.