Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au făcut un gest de clemenţă la adresa fostului secretar de stat pentru revoluţionari, Adrian Sanda – care ar fi trebuit să participe la manifestările comemorative din această perioada, de la Timişoara – şi au respins propunerea procurorilor de la Parchetul General de prelungire a arestului la domiciliu.
Astfel, zilele trecute, Adrian Sanda a fost plasat sub control judiciar, ceea ce reprezintă o “performanţă” a sistemului judiciar, a judecătorilor cu certificat de revoluţionar, a avocaţilor săi, în condiţiile în care în dată de 16 noiembrie a fost reţinut şi apoi arestat preventiv, în data de 24 noiembrie a fost plasat în arest la domiciliu, iar după zece zile a scăpat şi de această măsură preventivă.
În schimb, cu privire ceilalţi inculpaţi din dosar, respectiv Tănase Denisa Corina, Cechi Cristina Valentina, Gadină Mihail Valentin, Dragomir Andreea, Neagu Gheorghe şi Iosef Ionel, vor rămâne în arest la domiciliu încă 30 de zile.
Reamintim că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări într-un dosar penal având că obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Este vorba despre atribuirea frauduloasă a calităţii de „localităţi în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până la fugă dictatorului” oraşelor Deva, Buzău, Herculane, Târgovişte şi Brăila, ceea ce a permis atribuirea calităţii de „luptător cu rol determinant” în Revoluţie la 290 de persoane, care au beneficiat ilegal de indemnizaţie de revoluţionar. Conform anchetatorilor, prejudiciul creat la bugetul de stat prin plata ilegală a indemnizaţiilor de revoluţionar – peste 13 milioane de lei.