Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a declarat miercuri la Cluj Napoca, în cadrul unei dezbateri despre tehnologia 5G, că a cerut oficial Guvernului Dăncilă să transpună în legislație memorandumul încheiat cu SUA pe tema 5G, însă nu a primit niciun răspuns, informează Digi24. Dacă prevederile memorandumului nu vor fi adoptate de Guvern prin ordonanță de urgență, licitația pe 5G ar putea să nu mai aibă loc anul acesta, fapt care va duce la un minus de 2 miliarde de lei la bugetul național, a spus acesta.
„Noi, cei care trebuie să organizăm această licitație, trebuie să furnizăm operatorilor toate informațiile necesare, să fie o licitație cât se poate de transparentă. Vorbim de companii mari care trebuie să își construiască bugetele, să vină cu oferte competitive. Datoria noastră e să le oferim toate informațiile. Acest memorandum trebuie transpus în legislație primară pentru că nu ține loc de lege. (…) Noi am terminat perioada de consultare publică, am primit observații din partea operatorilor, dar licitația propriu zisă pentru 5G este legată și de această componentă, acest memorandum. Dacă nu se va reuși s-ar putea să fim în situația de a amâna licitația pentru anul viitor „, a explicat președintele ANCOM, citat de Digi24.
Acesta a spus că a trimis adrese și la Administrația Prezidențială, în atenția CSAT, și la Guvern, solicitând adoptarea unor acte normative pentru implementarea acelui memorandum, dar nu a primit răspuns.
„O să revenim, o să mai facem un apel către instituții. Pe bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2019, mă refer la bugetul național, sunt prevăzute venituri de 2 miliarde de lei, dacă cei care trebuie să schimbe legislația conform memorandumului nu o fac, s-ar putea ca bugetul să fie văduvit de aceste 2 miliarde „, a spus fostul premier, potrivit Digi24.
Prețul minim al licențelor radio scoase la licitația 5G din acest an este de 580 milioane de euro
ANCOM estimează că statul va atrage minim 580 milioane de euro dacă se vor vinde toate frecvențele radio scoase la licitație pentru benzile de frecvențe radio pe care se vor lansa servicii 5G, potrivit caietului de sarcini scos în dezbatere publică.
Guvernele SUA și României, prin ambasadorii Hans Klemm și George Maior, au semnat la Washington, la finalul lunii august, după întâlnirea dintre Donald Trump și Klaus Iohannis, un memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G.
Gordon Sondland, Ambasadorul SUA la UE, a declarat pe 5 septembrie la București că încurajează România să devină o țară „liberă de Huawei”.
Sursa: hotnews.ro