Fosta Fabrica de Pălării dispare. În locul ei se ridică un nou complex de clădiri. FOTO-VIDEO

3191

Zona Jiul – Gării se dezvoltă în ritm alert. O mare companie de telecomunicații și IT a ridicat în zonă un complex de birou modern, un dezvoltator imobiliar construiește blocuri, iar acum aflăm că dispare și fosta Fabrică de Pălării a orașului. În locul ei apare un complex de birouri, locuințe și spații comerciale.

Reprezentanții Salvați Patrimoniul Timișoarei au dezvăluit cum va arăta zona după demolarea fabricii. Aceștia sunt nemulțumiți că patrimonial industrial al Timișoarei dispare încet încet, dar nu se împotrivesc proiectului pentru că zona se va dezvolta mult.

”Urmează ca Fabrica de Pălării să se demoleze. Chiar dacă acolo e o zonă protejată, sperăm să dea bine, să fie de folos Timişoarei şi timişorenilor. E păcat că nu se ţine cont de patrimoniul industrial istoric al Timişoarei. Totuşi, acest proiect va aduce beneficii întregii zone. Mai rămâne Fabrica de Ţigări, din păcate, aceasta se autodistruge, sperăm să se poată face ceva acolo. Zona Gării va deveni una extrem de interesantă. Există Complexul Nokia, vizavi e Mara, se va construi un magazin Lidl acolo. În locul Fabricii de Pălării va fi o nouă zonă, cu funcţiuni mixtă, vor fi locuinţe, spaţii office, o bancă, mai multe spaţii comerciale”, a declarat Ilie Sârbu de la Salvaţi Patrimoniul Timişoarei.

Fabrica de Pălării din Timişoara a fost fondată cu 4 ani înainte de 1900, fiind prima întreprindere de profil din sud-estul Europei. S-a deschis cu bani austrieci, patronul iniţial şi proprietarul fabricii fiind Filip Lenstein. Omul şi-a angajat specialişti din Austria şi a adus la Timișoara primele maşini tot din apusul Europei, ridicândo fabrică renumită în ţările Europei Centrale şi de Vest.
Întâi, la Paltim se fabricau pălării din lână şi păr de iepure şi după 1952 au produs exclusiv pentru piaţa românească berete civile, militare şi pălării de tot felul. A fost o unitate economică remarcabilă şi, alături de fabrica din Periam, o mândrie a Banatului. În 48, societatea a intrat în proprietatea statului, până în 1990, când a început procesul de privatizare prin MEBO, fabrica fiind preluată de sindicat. În 2006 o parte din acţiunile acesteia este preluată de o firmă din Bucureşti şi la scurt timp fabrica îşi încetează activitatea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.