7.1 C
Timișoara
luni 31 martie 2025

Fond de urgență pentru patrimoniu: 600 de monumente stau să cadă

Şedință de urgență la Ministerul Culturii, după ce două obiective ale patrimoniului arhitectural s-au prăbuşit. Soluţia ar fi, anunţă ministrul Vlad Alexandrescu, un „Fond de urgență pentru patrimoniu”. Curg planurile… pe hârtie sau, mai exact, pe internet.

Cele două monumente care s-au năruit sunt clopotnița bisericii fortificate de la Roadeș, din secolul al XV-lea, și turnul romanic al bisericii fortificate din Rotbav, din secolul al XIII-lea.

În primă etapă, Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului au contactat Consistoriul Evanghelic, proprietarul bisericilor, pentru a afla care sunt măsurile deja întreprinse și a oferi asistență. Într-o a doua etapă, Ministerul Culturii propune finanțarea intervențiilor de urgență la cele două biserici prin Programul Național de Restaurare, care este în curs de pregătire și care va fi anunțat public în scurt timp de către Institutul Național al Patrimoniului, anunţă ministrul.

„O prioritate în viziunea Ministerului Culturii este constituirea unui „Fond de urgență pentru patrimoniu”, măsură ce va fi propusă Guvernului cu obiectivul clar de a finanța intervenții rapide în cazuri de colaps și intervenții de punere în siguranță pentru a nu mai ajunge în situația de colaps”, precizează Vlad Alexandrescu pe Facebook.

Ni se promite că Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului vor iniția un proiect național de inventariere astfel încât, în scurt de timp, să se poată completa lacunele din fondul de informații pe baza căruia se planifică alocarea resurselor pentru restaurarea monumentelor istorice.

Pe baza programului de inventariere, se va redacta un plan realist privind scoaterea din pericol a monumentelor. Astfel, Ministerul Culturii va invita specialiști și reprezentanți ai Institutul Național al Patrimoniului, Direcțiilor Județene de Cultură, proprietari și reprezentanți ai societății civile pentru a construi o strategie preventivă în locul măsurilor tardive și post-factum pentru monumentele în pericol de colaps.

Potrivit datelor Ministerului, peste 600 de monumente de arhitectură se află în stare de precolaps și colaps – asta înseamnă riscuri iminente de prăbușire a altor monumente din țară.

Suntem tari în teorii, planuri şi viziuni. Mai rău, mult mai rău, stăm cu transpunerea lor în practică: cel mai adesea, vorbele rămân… vorbe. Nu se poate să nu observăm că oficialii reacţionează, de obicei, când ne ajunge cuţitul la os, când ireparabilul a avut loc. Câte asemenea evenimente trebuie să se petreacă pentru ca, în România, cei instalaţi în posturi înalte să ia măsuri înainte şi nu după…?

CITEŞTE ŞI: Cu un nou ministru al culturii care se face că plouă, Muzeul de Artă din Timișoara așteaptă „miracolul” restaurării în totalitate !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Expoziția „Cerul, Pământul și Cuvântul. O retrospectivă Virginia Baz Baroiu” la Muzeul Național de Artă Timișoara

Muzeul Național de Artă Timișoara anunță deschiderea expoziției „Cerul, Pământul și Cuvântul. O retrospectivă Virginia Baz Baroiu”, care va putea fi vizitată în Galeria...

Luna aprilie la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara continuă primăvara cu „Scufița Roșie”, noua premieră, de data aceasta pentru copii, și reluarea, printre cele...

Citește și :