A devenit deja o tradiție ca apele canalului Bega să inaugureze sezonul canotajului românesc. Campionatele Naționale de fond ale seniorilor desfășurate în aceste zile la Timișoara au venit la pachet cu o veste nemaipomenită: demararea proiectului pistei olimpice de la Surduc.
Tot ce are mai bun canotajul românesc în acest moment e pe Bega în aceste zile; Naționalele de seniori, tineret și juniori vor agita apele canalului în jumătatea săptămânii în curs. Seniorii au tras deja miercuri și joi, iar cei mai mici canotori vor intra de vineri până duminică în lupta pentru medalii.
Vremea nu a ținut cu participanții, înăsprind și mai multa condițiile dure de concurs. S-a concurat pe distanța de 6.000 de metri, cu sosirea la Terasa Flora, distanța clasică pentru probele de fond. La finalul celor două zile de concurs, gazdele competiției adunaseră două titlu naționale prin David Baloșin – Drajan Rajcovici (CSM Timișoara) la dublu vâsle, respectiv Alexandru Danciu (CSM Timișoara) la simplu.
Două milioane de euro investite la Surduc
Prezentă la Campionatul Național din calitate de președinte al Federației Române de Canotaj, Elisabeta Lipă a anunțat startul proiectului de la Surduc. Un proiect ce stagnează de trei ani de zile ce vizează construirea unei piste în estul județului și care în sfârșit prinde contur. ”Acum 3 ani au început discuțiile și acum visul canotorilor de ani de zile capătă contur. În curând vom avea această pistă care va deservi toate sporturile nautice din țară și de care va beneficia toată lumea; în primul rând sportivii din zonă, apoi loturile naționale vor veni la Surduc în stagii de pregătire pe anumite perioade și nu în ultimul rând România va putea să organizeze competiții internaționale”, a dezvăluit fosta campioană olimpică.
FR de Canotaj are rol de consilier pe partea tehnică în acest proiect demarat de Consiliul Județean Timiș, instituție ce s-a angajat să susțină construția pistei. O investiție de două milioane de euro, bani ce ar trebui să vină din fonduri europene în baza unui proiect transfrontalier cu municipalitatea din Zrenjanin. În caz contrar CJT-ul va prelua investiția integrală din fonduri proprii.
”Proiectul prinde contur, este aprobat pe lista de investiții a CJT-ului și sperăm noi ca în termen de 24 de luni să fie finalizat. Este o investiție în infrastructura sportivă de care avem nevoie, dar totodată este gândit și ca un proiect ce va ajuta la dezvoltarea reală a părții de est a județului. Pentru că întrecerile organizate acolo vor atrage și investiții private în hoteluri, restaurante în acea zonă”, a anunțat președintele CJT, Călin Dobra.
Trebuie spus că pista va putea să susțină orice competiție internațională și va rivaliza cu cele din zonă aflate la Szeged, Belgrad sau Novi Sad. Investitția celor 2 milioane presupune pregătirea culoarelor pe Surduc, construirea unui ponton precum și a unei clădiri ce va adăposti birouri și un hangar pentru depozitarea bărcilor.