Regizorul Florin Iepan va filma la Timișoara un documentar despre povestea și tradițiile comunităților multietnice.
Timișoara–Capitală Europeană a Conviețuirii Multietnice este un proiect realizat de Asociația Culturală Metropolis, împreună cu ONG-ul norvegian Romers Rettigheter. Proiectul își propune să aducă mai aproape de public viața comunităților multietnice din Timișoara. În cadrul proiectului, Florin Iepan, cunoscutul regizor, va filma în Timișoara, în această primăvară, un documentar care urmează să spună povestea unor personaje din comunități precum sârbii, maghiarii, evreii, șvabii, romii, dar și alte minorități multietnice locale. Documentarul va fi însoțit și de o dezbatere.
Florin Iepan spune că a primit invitația de a regiza filmul documentar. „Tema documentarului nu a fost propunerea mea, ci am fost invitat de Asociația Culturală Metropolis să regizez acest documentar. Subiectul a fost unul ofertant, pentru că sunt din Timișoara și cunosc destul de bine peisajul multietnic și multicultural”, spune regizorul Florin Iepan.
Filmul spune povestea comunităților multietnice, văzută prin ochii norvegianului Christo Baltazhar, nepotul scriitorului Jahn Otto Johansen, jurnalist decorat în 2014 cu Ordinul Național „Pentru Merit”, pentru contribuția sa la imaginea României în străinătate. Jurnalistul norvegian a vizitat România în anii ‘80 și a publicat o carte numită România: O colecție de articole. Cartea cuprinde povești despre minoritățile de la noi.
Nepotul jurnalistului norvegian calcă pe urmele bunicului său
Filmul va fi un film de călătorie, spune regizorul, iar norvegianul Christo Baltazhar se va afla prima dată la Timișoara. Florin Iepan spune că a mai făcut filme asemănătoare, cu străini care vin la noi în țară. Filmul va aborda atât perspectiva norvegianului Christo venit în România, dar și imaginea multietnică a Timișoarei în prezent. „Eu îl văd ca un film despre viața lui Christo, motivele pentru care s-a mutat la București, în paralel cu această descriere a Timișoarei de azi, pe care un norvegian venit în România o cunoaște”, explică regizorul.
Christo Baltazhar, nepotul jurnalistului norvegian calcă pe urmele bunicului său, fascinat de comunitățile multietnice. Căsătorit la București, Christo s-a îndrăgostit de multiculturalitatea etnică a României.
Filmul va fi produs de Daniel Mitulescu, cunoscut pentru filmele Eu când vreau să fluier, fluier sau Loverboy. Echipa are membri atât din Timișoara, cât și din București.
Documentarul urmează să cuprindă istoria culturală a minorităților care s-au stabilit în Timișoara în ultimii 20-30 de ani. Spre exemplu micile afaceri locale, gastronomia minorităților, genurile muzicale specifice. „Dorim să cuprindem cât mai multe obiceiuri și tradiții, care au trecut granițele acelei minorități și au ajuns să fie adoptate și de alte grupuri etnice”, declară coordonatorul proiectului, Paul Grec, din cadrul Asociației Metropolis.
În contextul Capitalei Culturale, organizatorii și-au propus să vină cu o contribuție ceva mai diferită, așa că au ales, după cum spune Paul Grec, crearea unui film, pentru ca mesajul să fie înțeles cât mai ușor de publicul larg. Filmul regizat de Florin Iepan va avea premiera în luna iunie și va fi redat de televiziunile din România, dar și din Norvegia.
Documentarul, finanțat cu ajutorul granturilor SEE și Norvegiene
Proiectul costă aproape 470.000 de lei este finanțat cu ajutorul Granturilor SEE și Norvegiene. Granturile reprezintă fonduri puse la dispoziție de Norvegia, Islanda și Liechtenstein și au scopul de a ușura diferențele sociale între comunitățile din Spațiul Economic European, dar și de a consolida relațiile cu Uniunea Europeană.