Astăzi a avut loc prima conferință pe probleme de Sănătate și Siguranță din România: REHESACO. Evenimentul, pus pe picioare de sârbii ce organizează festivalul EXIT de la Novi Sad și rEvolution, la Timișoara, a adunat la Consiliul Județean personalități importante din lumea întreagă. La dezbatere au luat parte și secretarul de stat Raed Arafat care a vorbit despre noua lege a siguranței, dar și deputatul Florin Bîrsășteanu care a venit cu propuneri ce pot fi aplicate pe plan local.
Industria evenimentelor de amploare este în plină dezvoltare în România, iar scopul conferinței ce a avut loc astăzi a fost acela de a crește nivelul de conștientizare pe probleme de siguranță și sănătate. În acest context, printre prelegeri susținute de experți internaționali ca Darko Flego ( Head of Safe & Security Department / Revolution Festival – România, Exit Festival – Serbia, Sea Dance Festival – Muntenegru), Sven Varsek și Markus Wiersch (Das Fest – Germania), Dr. Raed Arafat (Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență – România), Codruța Vulcu (Artmania – România), Steve Allen (Crowd Safety – UK, Imagine Corporation Ltd – UK), a luat cuvântul și secretarul de stat al MAI, Raed Arafat, șef al serviciului de urgență SMURD. Acesta a vorbit despre noile prevederi pe care localurile și organizatorii de evenimente vor fi obligați să le respecte de acum încolo, dar și despre sancțiunile nou introduse în legislație pentru cei ce nu respectă siguranța și sănătatea cetățeanului.
“Colegul din Marea Britanie a fost genial, la modul în care a arătat cum au trecut ei prin anumite situații sau cum au trecut alte țări prin situații similare. Au fost lucruri ce le-au învățat pe parcurs. Aspectul punctat, cel cu transformarea pompierilor în Marea Britanie în agentul care forțează implementarea măsurilor de siguranță, s-a întâmplat recent și la noi. Pompierii nu aveau o armă suficient de puternică să se impună. De când a început modificarea legislației, lucrurile s-au schimbat. Important este ca, pe partea cealaltă, proprietarii de localuri și organizatorii de evenimente să înțeleagă și ei aspectul de siguranță al cetățeanului și să îl ia în serios. Asta înseamnă că ai doi parteneri care lucrează împreună, și dacă ei lucrează împreună și realizează lucrurile corect, nu mai ai de ce să te duci să impui, să amendezi sau să închizi un local. În momentul în care partea care are obligația de a respecta aceste regului, nu le respectă, normal că ajungi la obligativitatea de a lua măsuri”, a declarat secretarul de stat, Raed Arafat.
Pentru îmbunătățirea legislației, dar și pentru conferirea unui grad mult mai ridicat de siguranță al cetățenilor, deputatul de Timiș Florin Bîrsășteanu a venit cu noi propuneri ce pot fi aplicate cu ușurință pe plan local. Acesta cere autorităților locale să îi oblige pe proprietarii de localuri să afișeze la intrare, o plăcuță cu numărul maxim de clienți permis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
“Propunerea mea este ca autoritățile să adopte o Hotărâre de Consiliu Local în care să se stipuleze că proprietarii localurilor din Timișoara, care au autorizație, trebuie să afișeze la intrare, numărul maxim de persoane pentru care spațiul respectiv este autorizat. Scopul montării acestor indicatoare standard este și de a scoate în evidență că unitatea are autorizație. De asemenea, propun ca pe site-ul Primăriei să fie afișate toate autorizațiile emise acestor spații. Ar fi o dovadă de transparență menită totodată să le confere cetățenilor sentimentul de siguranță atunci când aleg un local sau altul”, a mai spus Florin Bîrsășteanu.