Floriile. Sărbătoarea primăverii şi vestirea Paştelui

746

Mâine, credincioşii ortodocși sărbătoresc Duminica Floriilor, care mai este numită şi Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare ce vesteşte Paştele şi care este dedicată Intrării Mântuitorului nostru Iisus în Ierusalim.

Oamenii au dezlegare la peşte, nu-şi uită tradiţiile şi obiceiurile locului, merg la biserică cu sălcii în mână. Fiindcă salcia este nelipsită la sărbătoarea Floriilor, aceştia duc ramurile de salcie ca să fie sfinţite, apoi se întorc cu ele acasă unde le pun la icoane, în geamuri, pe la uşi, porţi sau chiar în grajdurile animalelor.

florii2În Ajun de Florii se curăţă mormintele şi se împodobesc cu ramuri de salcie. Pe ramurile pomilor fructiferi, pe butucii viţei de vie, pe stupi şi la ferestre se agaţă ramuri de salcie, pentru ca toţi membrii familiei să se bucure de prosperitate şi de sănătate. De asemenea, pe ogoare şi în grădini, se îngroapă mugurii salciei sub prima brazdă, tot pentru efectul lor miraculos, care atrage belşugul. Vitelor li se pun în mâncare mâţişori de salcie, pentru a fi sănătoase tot anul şi pentru a face viţei sănătoşi. Cei care au ţinut post se pot delecta cu mâncăruri din peşte. De Florii, este dezlegare la peşte şi se spune că preparatele au putere de vindecare asupra celor care le prepară şi apoi le mănâncă.

În seara din ajunul Floriilor, adică în această seară, în unele zone, se mai păstrează obiceiul pelerinajelor, de la o biserică, la o altă biserică. Pentru sănătatea familiei se aerisesc hainele, se termină curăţenia casei, a gospodăriei, a grădinilor, pe urmă se stropeşte totul cu apă sfinţită.

florii3Fetele necăsătorite, scot zestrea afară din lăzi, o pun la soare și o împodobesc cu flori, apoi se roagă Mântuitorului Iisus să le dea sănătate şi să le aducă ursitul mai repede. Dacă un credincios se împărtăşeşte de Florii, are şansa să i se împlinească orice dorinţă. Acesta trebuie să-şi pună în gând o dorinţă, când se apropie de preot, să primească sfânta împărtăşanie;

În Muntenia, în ziua de Florii oamenii nu se spală pe cap, pentru că este duminica în care înfloresc pomii, şi din acest motiv, cei care nu respectă tradiţia vor încărunţi. Credincioşii poartă în mâini ramuri de salcie sau mâţişori care au fost sfinţite la slujba de dimineaţă, simbolizându-i pe locuitorii Ierusalimului care l-au primit cu bucurie pe Mântuitor.

Începând din seara Duminicii de Florii, intrăm în săptămâna Sfânta a Patimilor care va culmina cu Sfânta zi de Joi, când a avut loc Cina cea de taină, şi cu Vinerea Mare, când a fost răstignit Iisus.

„Floriile“ reprezintă termenul popular al sărbătorii, amintind de o veche serbare romană de la începutul primăverii – „Floralia“. După slujba de dimineaţă de la biserică, ramurile sfinţite şi binecuvântate de salcie sunt aduse acasă şi se ating cu ele copiii, ca să crească mari şi frumoşi. Sunt păstrate la icoane, la porţi, la grinda casei, pe morminte sau puse într-un loc curat, fiind folosite în decursul anului în gospodărie. Alteori, crenguţele de salcie sfinţite se plantează undeva în grădină. Se spune că ele vindecă animalele bolnave sau aduc o recoltă mai bogată. Cele puse la icoană se păstrează tot anul şi se folosesc ca leac împotriva relelor care ar putea lovi casa şi familia.

Mihaela Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.