Fiul unui fost decan al Facultății de Protecția Mediului din vestul țării, trimis în judecată de DNA

261

Orădeanul Lucian Bara, fiul fostului decan al Facultăţii de Protecţia Mediului, Vasile Bara, se numără printre cele 90 de persoane trimise în judecată de procurorii DNA, în dosarul privind decontarea ilegală a unor servicii medicale.

Potrivit unui comunicat al structurii centrale a DNA, inculpaţii au produs o pagubă de 20 de milioane de lei în bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția pentru combaterea corupției au dispus trimiterea în judecată a 90 inculpaţi (între care persoane din conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a municipiului București și funcționari din aceste instituții), dar și firme  de îngrijiri medicale,  în legătură cu desfășurarea de activități ilicite prin care sume de bani în valoare de peste 20 milioane  lei (4,5 milioane euro) din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (C.S.A.M.B.) au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive”, se arată în comunicat.

Bara jr., aflat sub control judiciar, este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi de două infracţiuni de abuz în serviciu.

Protectorul hoţilor

Uriaşa fraudă a fost scoasă la iveală de procurorii anticorupţie în toamna anului trecut, când s-a aflat că şefi şi funcţionar din CNAS, respectiv CAS Bucureşti, au decontat ilegal servicii medicale pentru mai multe firme, în timp ce adevăraţii bolnavi au fost prilejuiţi.

„Un grup de firme care ofereau îngrijiri medicale la domiciliu aflate în conivenţă infracţională cu funcţionari ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (C.N.A.S) şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a municipiului Bucureşti (C.A.S.M.B.) au transformat îngrijirile medicale la domiciliu într-o afacere profitabilă cu desconsiderarea totală a legii şi a drepturilor pacienţilor, modalitatea de operare fiind următoarea: obţinerea de C.N.P.-uri şi de acte medicale de la persoane asigurate la C.A.S.M.B., folosirea acestora pentru întocmirea în fals a dosarelor de solicitare de îngrijiri medicale la domiciliu, depunerea dosarelor la C.A.S.M.B. de către persoane neîmputernicite, folosirea frauduloasă a cardurilor de sănătate cu prilejul semnării electronice a serviciilor medicale pentru decontarea unor servicii medicale neprestate sau prestate în condiţii nelegale, transmiterea online a unor date false în sistemul informatic unic integrat al asigurărilor sociale de sănătate (S.I.U.I.)”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Lucian Bara, care a fost preşedintele CASMB între octombrie 2015 – iulie 2017, a fost cel care s-a asigurat că banii instituţiei îndestulează firmele ce făceau decontări în numele unor pacienţi fictivi.

Enervat de pacienţi!

Potrivit DNA, ştiind că dosarele de decontare sunt măsluite, Lucian Bara n-a permis nicio verificare a acestora, asigurându-se ca avocaţii care le depuneau în numele firmelor să aibă prioritate la ghişee, fără a fi deranjaţi de bolnavii autentici, care se înghesuiau să-şi revendice dreptul la tratament. „Inculpatul Bara Lucian Vasile a respins cererile asiguraţilor care au venit la sediul instituţiei aduşi de ambulanţe, deşi a văzut că erau în stare gravă şi cunoştea că avocaţii au depus dosare în numele unor pacienţi fictivi”, arată procurorii în referatul cu care au cerut judecătorilor arestarea celor 14 persoane.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat la acea vreme, Bara jr. era de-a dreptul deranjat de bolnavii care veneau la CASMB! Într-o discuţie purtată cu un subaltern, fără pic de compasiune, orădeanul era indignat că bolnavii erau lăsaţi să intre în instituţie de o asistentă.

„Ce dracu’ a scos curva aia iar din ambulanţă, de acolo? Păi, da, dar nu trebuia să intre înăuntru, frate!”, se revolta dr. Bara, subalternul încercând să-l calmeze: „Tontu’ ăla de la poartă i-a lăsat şi m-am trezit cu ei la recepţie, ce vrei… Lasă că sunt jos acuma, le ia buletinele şi pleacă. Agentul de la uşă are interzis să mai primească tărgi”.

Repatriat la Oradea

În septembrie 2017, la fel ca alţi inculpaţi, inclusiv fostul preşedinte al CNAS, orădeanul Lucian Bara a fost reţinut, şi apoi arestat preventiv. După cinci luni de arest, a scăpat din celulă, ajungând sub control judiciar. Astfel, a revenit la Oradea, unde chiar şi-a reluat postul de cadru didactic la Facultatea de Protecţia Mediului!

BIHOREANULa dezvăluit însă că Bara jr. nu s-a sinchisit să-şi ţină unicul curs pe care îl avea de predat. Când reporterul l-a căutat la curs, nici el şi nici studenţii nu erau acolo, semn că tinerii au ştiut că profesorul lor nici nu are de gând să apară…

sursa: ebihoreanul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.