0.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Fitch a reconfirmat ratingul României. Agenția estimează o creștere economică de 4% în 2016

Agenția de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, în valută și în monedă locală, la BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă.

Reconfirmarea rating-ului și a perspectivei stabile a României e susținută de perspectiva îmbunătățită a creșterii economice și de progresele făcute în domeniul finanțelor publice. Din acest punct de vedere, țara noastră se poziționează favorabil comparativ cu statele din regiune cu același rating, având un grad de îndatorare mai scăzut decât acestea, transmite sâmbătă Ministerul Finanţelor.

„Decizia agenției de rating Fitch de afirmare a ratingului și perspectivei pentru România are la bază o evaluare echilibrată a progreselor înregistrate de țara noastră și a riscurilor la nivelul cadrului macroeconomic și al finanțelor publice. Ne bucură recunoașterea progreselor în zona finanțelor publice și a stabilității financiare, estimarea Fitch cu privire la creșterea economică fiind peste cea medie aferentă țărilor europene și a celor cu un rating similar. De asemenea, suntem conștienți de factorii de risc indicați de către Fitch. Aceștia sunt luați în considerare în analizele și deciziile noastre. Gradul investițional și afirmarea unei perspective stabile măresc încrederea investitorilor în evoluțiile economiei românești, evidențiată de altfel și de evoluția costurilor și a marjelor de risc aferente împrumuturilor României”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

Fitch estimează o creștere economică de 4% în anul 2016, mult peste rata de creștere mediană a statelor europene și a celor cu rating ”BBB”. Creșterea economică robustă va fi susținută în continuare de creșterea cererii interne, amplificată de efectele de bază a relaxării fiscale, dar și de o creștere a investițiilor în următorii ani.

În același timp, agenția apreciază că sectorul bancar din România rămâne stabil, în ciuda volatilității mediului extern, băncile din România fiind bine capitalizate, iar procesul de reducere a creditelor neperformante continuând în mod susținut. Pentru 2016, agenția de rating estimează că mediul macroeconomic favorabil va influența pozitiv sectorul bancar din România, anticipând o îmbunătățire a creditării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Municipiul Timișoara va negocia achiziționarea unui pachet de acțiuni pentru Aeroportul „Traian Vuia”

La inițiativa primarului Dominic Fritz, Municipiul Timișoara va negocia achiziționarea acțiunilor private ale Aeroportului „Traian Vuia”, respectiv pachetul de 20% deținut de Fondul Proprietatea....

PNL dorește încă o dezbatere publică despre taxele și impozitele locale

Pentru interesul comunității timișorene, pentru ca cetățenii și mediul economic din Timișoara să câștige cu adevărat, cu înțelepciune și precauție, PNL cheamă decidenții politici...

Citește și :