5.9 C
Timișoara
vineri 18 octombrie 2024

Firmele de transport alternativ, luate la puricat de inspectorii Muncii. Peste 2.500 de șoferi, fără contract

Reprezentanții flotelor care prestează servicii de transport alternativ, luați la verificări de inspectorii muncii. Mulți dintre aceștia au fost găsiți având nereguli, iar firmele s-au ales cu amenzi în valoare de 4.833.500 de lei. În urma controalelor, peste 2.500 de șoferi au fost identidficați fără contract de muncă.

Inspectorii au mai găsit și alte nereguli în rândul firmelor, cum ar fi refuzul de a le oferi inspectorilor muncii documentele necesare controlului, dar și neprezentarea la sediul ITM cu documentele pentru control.

De asemenea firmele nu le-au prezentat inspectorilor evidența unui program de lucru cu ora de începere și ora de sfârșit a activității. Acestea nu au avut nici un registru de salariati și nu au respectat nici salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată. Firmele au fost amendate cu 33.500 de lei.

Controalele au fost făcute cu ajutorul bazei de date puse la dispoziție de Autoritatea Rutieră Română, dar și de firmele de transport alternativ. Flotele de transport reprezintă firme care angajează șoferi care desfășoară servicii de transport alternativ prin aplicații, adică sunt societățile intermediare dintre aplicație și șofer.

Pe tot parcursul lunii mai, peste 70 de astfel de firme au fost luate în vizor și controlate de inspectorii muncii.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș amintește care sunt consecințele muncii la negru:
  • nu sunt asigurați pentru riscuri previzibile si imprevizibile cum sunt: invaliditatea, accidente, boli, maternitate, deces;
  • nu beneficiază de vechimea în muncă și în specialitate;
    nu vor beneficia nici de asistentă medicală gratuită, medicamente gratuite sau compensate;
  • nu vor primi pensie;
  • nu au dreptul la indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite, boli profesionale sau accidente de muncă etc.                                                                                                                                                                                În Timișoara întâlnim ca firme de transport alternativ Uber sau Bolt. Inspectorii muncii anunță că vor continua să verifice dacă flotele care prestează servicii de ridesharing vor intra în legalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Ioana Popescu, scenografa Teatrului German de Stat Timișoara, va participa la Bienala de Scenografie de la București

Între 18 și 27 octombrie 2024, scenografa Teatrului German de Stat Timișoara (TGST), Ioana Popescu, va participa la Bienala de Scenografie București, Secțiunea Națională....

Primăria Timișoara intră în parteneriat cu World Monuments Fund pentru reabilitarea Sinagogii din Fabric

Primarul Dominic Fritz și arh. Javier Ors Ausín, manager de program World Monuments Fund (WMF), au semnat memorandumul de înțelegere pentru reabilitarea Sinagogii din...

Citește și :