La distanță de un un an, are loc o nouă întâlnire a celor implicați în fenomenul cultural independent de la noi din oraș. Atunci, la acea dată, cam toți creatorii de produse culturale, în special din domeniul filmului, se plângeau de o evidentă subfinanțare a producțiilor lor. Bani nu veneau aproape deloc de la sistemul public. Aceste fonduri, în măsura în care existau, mergeau, după un algoritm de neînțeles, la firme sau entități obscure.
Pentru a discuta aceste aspect și multe altele legate de corecta balanță între bani și cultura reală a avut ieri după amiază o întâlnire dezbatere.
În salonul primitor al librariei „Două Bufnițe” au participat câteva personalități din lumea cinematografiei și din mediul artistic.
Alături de invitați de marcă din domeniul culturii și cinematografiei, a participat Mona Muscă fost ministru al culturii. De asemenea mult laureata Ada Solomon, producător de film (Ursul de Aur Berlin, Ursul de Argint Berlin, coproducție nominalizată la OSCAR), Alexandru Solomon, regizor si director festival ONE WORLD ROMANIA, timișoreanul Florin Iepan, regizor și producător de film documentar, Călin Meda, producător de film, Copel Moscu, regizor și organizator de festival, Carmen Stejeroiu, Centrul Național al Cinematografiei și, spre deosebire de anul trecut, a venit și viceprimarul Dan Diaconu.
Dânsul a subliniat că, între timp, datele fiind diferite, și fondurile publice au fost mărite. Poate nu după nevoi, dar destul de substanțial. Dar o altă problemă, chiar serioasă, este faptul că un municipiu de mărimea Timișoarei nu are nici un cinematograf în înțelesul clasic. Din discuție acum ies cele de tip mall, ce au un alt fel de statut, mult mai comercial. Primăria se luptă cu legile ciudate ce nu permit trecerea în patrimoniul public a cinematografelor, chiar cu o decizie definitivă a Înaltei Curții. Așa că proiectul centrelor multiculturale mai are de așteptat.
S-a vorbit mult, dar cu rost, despre rolul filmului, cinematografiei și… evident a cinematografelor în strategia culturală a Timișoarei din perspectiva Timișoara 2021, Capitala Europeană a Culturii.
Mona Muscă a adus exemple din ce s-a făcut pozitiv și ce se mai poate face, din experiența dânsei din perioada sprijinirii Sibiului, de acum un deceniu.