1.2 C
Timișoara
vineri 15 noiembrie 2024

Filarmonica Banatul, transformată de un artist din Portugalia

Artistul se află pentru prima oară în România de la sfârșitul lunii octombrie, urmând să realizeze până pe 7 noiembrie trei lucrări murale (în București, Timișoara și Cluj) care se încadrează, în maniera specifică VHILS, în registrul esteticii vandalismului, așa cum artistul o numește.

VHILS este cunoscut pentru tehnica sa de lucru aparte – intervenții asupra zidurilor prin decapare parțială, crestare, cioplire, sau chiar prin explozii controlate, aceasta fiind considerată una dintre cele mai inovatoare abordări artistice în ceea ce privește arta urbană din ultimele decade.

Absolvent al prestigiosului Central St Martins College of Art and Design din Londra, reprezentat de aceeași galerie londoneză care se ocupă de Banksy, cu un portofoliu impresionant în care se regăsesc expoziții individuale și de grup, intervenții site-specific, evenimente și proiecte comunitare în 28 de țări ale lumii până în prezent, precum și colaborări cu artiști de talie mondiala ca U2, pentru care acesta a regizat un videoclip în 2014, VHILS este cu siguranță unul dintre cei mai bine cotați artiști vizuali ai momentului la nivel internațional.

Inspirat de modul în care zidurile orașului absorb schimbările sociale și istorice care se petrec în jurul lor, VHILS descoperă, la propriu și la figurat, prin arta sa straturi de istorie și poezie urbană, lucrările sale fiind asemănate cu o formă de arheologie contemporană.

Pornind de la conceptul de influență reciprocă între oraș și locuitorii săi, în sensul că “oamenii cioplesc orașul în care locuiesc, iar orașul la rândul său cioplește, definește oamenii care îl populează”, VHILS realizează lucrări care vorbesc despre identitate, caracterul efemer al lucrurilor în genere și interdependența dintre om și spațiu în contextul comunităților urbane contemporane, medii suprasaturate în care procesul de globalizare impune treptat o realitate uniformă în care unicitatea fiecarei culturi în parte se pierde încet.

Un experimentalist avid, VHILS a dezvoltat acest concept de estetică a vandalismului într-o multitudine de alte medii pe care le explorează alături de proiectele murale;â: modelare 3D, instalație, video-art, stencil-uri, sculptură, gravură, etc. Una dintre realizările recente ale artistului este chiar plasarea unei lucrări site-specific în spațiu, în Cupola de observație a International Space Station.

Evoluția lucrărilor realizate de VHILS în Romania va putea fi urmarită pe pagina de Facebook a DU-NE (https://www.facebook.com/ asociatia.dune/), unde publicul va avea acces – în exclusivitate-  la o serie de materiale foto-video cu artistul și desfășurarea turneului în cele 3 orașe.

Artistul va lucra în Timișoara în noaptea de 2 noiembrie și joi, 3 noiembrie, toată ziua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Expoziție surprinzătoare, la doi pași de Banat

La doar 60 de kilometri de Timișoara, va putea fi vizitată expoziția „SOLDAȚII DE TERACOTĂ – ARMATA NEMURITOARE A PRIMULUI ÎMPĂRAT CHINEZ”, care se...

Punți de legătură cu Japonia pe care UPT vă invită să pășiți prin UPT Nippon Autumn Fest – Kakehashi

Timp de o săptămână, între 22 - 29 noiembrie 2024, Universitatea Politehnica Timișoara se transformă într-o adevărată punte culturală de legătură cu Țara Soarelui...

Citește și :