4.1 C
Timișoara
vineri 15 noiembrie 2024

Fiica unui celebru lăutar din Timişoara, trimisă în judecată de DNA sub acuzaţia că a mituit un judecător pentru a-şi elibera iubitul din arest

După condamnarea la închisoare a judecătorului care l-a pus în libertate, în decembrie 2008, pe medicul timişorean Adrian Cocoană, în dosarul accidentului rutier provocat cu un bolid Ferrari, în urma căruia un tânăr informatician şi-a pierdut viaţa, DNA a mers mai departe cu investigaţiile şi i-a identificat şi trimis în judecată şi pe cei care l-au mituit pe magistratul craiovean.

Astfel, procurorii DNA din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei au dispus, recent, trimiterea în judecată a șase inculpați, printre care Gigel Roșianu, liderul lumii interlope din Craiova, Bogdan Hristea și Lucian Împușcătoiu, dar și a doi timișoreni. Este vorba despre Ciprian Huc şi Iasmina Popovici, fiica celebrului trompetist  bănăţean Iancu Popovici. Tânăra a “picat” pe tehnică şi a fost chemată la DNA pentru a relata împrejurările în care, în decembrie 2008, a reusit să-l scoată din arest pe iubitul său, Adrian Cocoană, care era încarcerat în Penitenciarul Craiova. Urmare a declaraţiilor date la Parchet, Iasmina Popovici a fost acuzată de cumpărare de influenţă şi a fost trimisă în judecată, unde riscă o pedeapsă cuprinsă între 2 şi 7 ani de închisoare.

Toți inculpaţii sunt acuzați că, în decembrie 2008, în schimbul a 60.000 de euro, au cumpărat în instanță eliberarea din arest a lui Adrian Cocoană, judecat pe atunci la Craiova într-un dosar de ucidere din culpă. Președintele completului de judecată care l-a eliberat din arest pe Cocoană a fost judecătorul Bogdan Diaconescu, condamnat ulterior în două dosare de corupție.

Pentru a se înțelege cum s-a ajuns la punerea sub acuzare a iubitei lui Adrian Cocoană şi a celorlalţi cinci inculpați din acest dosar – Gigel Roșianu, Bogdan Hristea, Marian Sandu, Roland Împușcătoiu, Iasmina Popovici și Ciprian Huc, trebuie să revenim la  cazul lui Adrian Cocoană, un medic timișorean cu legături în lumea interlopă, care la vremea respectivă era judecat la Tribunalul Craiova pentru ucidere din culpă.

Iasmina Popovici pune la bataie 50.000 de euro pentru eliberarea lui Coconă

Adrian Cocoană a fost acuzat că, în seara de 19 august 2008, în timp ce se afla la volanul unui autoturism Ferrari, pe Calea Aradului din Timișoara, a intrat într-o depăşire pe contrasens, moment în care a pierdut controlul volanului şi a acroșat un taxi, după care a ajuns pe trotuar, unde a lovit două personae. Lucian Reja-Peter, de profesie informatician, a decedat la scurt timp din cauza rănilor grave, iar Cristina Rohnean, sora unui judecător de la Tribunalul Timiş, a suferit leziuni care au necesitat 12 zile de îngrijiri medicale. După ce a lovit cei doi pietoni care se plimbau pe trotuar, Cocoană a coborât de la volan şi a fugit de la locul tragediei, motiv pentru care a fost acuzat și de părăsirea locului accidentului. Ulterior, timişoreanul a fost arestat preventiv şi trimis în judecată, iar în noiembrie 2008, sub pretextul că în Timişoara exista o puternică presiune din partea opiniei publice, dosarul a fost strămutat şi înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova. Cocoană și avocaţii săi au invocat, atunci, faptul că Cristina Rohnean, parte civilă în proces, este sora vicepreşedintei Tribunalului Timiş şi că judecarea sa nu s-ar face în mod obiectiv.

La primul termen de judecată, pe 11 decembrie 2008, Judecătoria Craiova a hotărât să prelungească mandatul de arestare emis pe numele inculpatului. A urmat recursul, care s-a judecat sâmbătă, pe 13 decembrie, la Tribunalul Dolj, instanță care a admis recursul inculpatului și a hotărât să-i înlocuiască arestul preventiv cu obligarea de a nu părăsi localitatea de domiciliu, municipiul Timișoara.

Decizia judecătorilor de la Tribunal a fost o adevărată lovitură pentru Aurelia Grămescu, mama lui Lucian Reja-Peter, care a susținut că magistrații craioveni au fost cumpărați de Cocoană. „Consider că este un afront şi o jignire aduse opiniei publice, nouă, dar şi presei. Acum este clar că au venit la Craiova ca să cumpere judecătorii şi au reuşit să îl elibereze, motivând că nu constituie pericol public. Probabil că a fost un cadou pentru ziua lui de naştere, ştiindu-se că pe data de 12 decembrie Cocoană a împlinit 33 de ani. Mă întreb ce au sărbătorit de ziua lui, faptul că a omorât un om, că a distrus o familie?“, a precizat atunci Aurelia Grămescu.

La rândul său, avocatul familiei Grămescu, Florin Kovacs, a anunţat că va sesiza CSM şi DNA în legătură cu decizia Tribunalului Dolj. “E un eveniment care se poate întâmpla doar la Tribunalul Dolj. Recursul pentru punerea în libertate trebuia să se judece luni. Justiţia doljeană nu are nicio legătură cu dreptatea! Aceşti magistraţi au încălcat legea şi voi sesiza CSM şi DNA”, a acuzat avocatul, adăugând că a asistat la o adevărată premieră, respectiv o persoană care este în arest preventiv să fie prezentată instanţei de recurs, într-o zi de weekend.

Ulterior, Florin Kovacs a confirmat că, într-adevăr, a sesizat Parchetul la acea vreme, însă nu a fost informat cu privire la mersul anchetei. „Corespunde adevărului că la momentul respectiv am sesizat autoritățile pentru a cerceta posibile fapte de corupție, fără a primi vreun răspuns în acest sens“, a precizat Kovacs.

După câteva zile, reprezentanţii Tribunalului Dolj au răspuns acuzelor. „Calculatorul face repartizarea aleatorie, în limita a trei zile, la unul din completurile de judecată care face de permanenţă în acest interval. În acest caz, dosarul a ajuns la Tribunalul Dolj vineri, acesta putând fi repartizat pentru judecare în aceeaşi zi, sâmbătă sau duminică şi în nici un caz luni“, a explicat judecătorul Gabriel Dănuț Comănescu, pe atunci purtător de cuvânt al Tribunalului Dolj.

Ulterior, judecătorul Bogdan Diaconescu, președintele completului care l-a eliberat din arest pe Cocoană, a explicat că ştie că este cercetat de procurorii DNA și a negat acuzaţiile aduse. Ancheta făcută de procurorii anticorupție a demonstrat, însă, că Iasmina Popovici, iubita de atunci a lui Adrian Cocoană, a plătit suma de 60.000 de euro pentru a cumpăra eliberarea acestuia din arest. „În cursul lunii decembrie 2008, inculpatul Roșianu Gigel a pretins de la Popovici Iasmina, direct și prin intermediul inculpaților Hristea Bogdan, zis «Bogdă», Sandu Marian, zis «Fibră», cât și prin intermediul inculpatului Huc Alin Ciprian, dar și prin intermediul altor persoane rămase neidentificate, suma de 50.000 de euro, pentru ca, prin influenţa pe care o avea asupra judecătorilor din cadrul Judecătoriei Craiova şi a celor din cadrul Tribunalului Dolj şi contra sumei de 35.000 de euro din totalul solicitat, să-i determine pe aceştia ca, la următorul termen, să dispună punerea în libertate a lui (…). La rândul lor, inculpații Hristea Bogdan, zis «Bogdă», Sandu Marian, zis «Fibră», au adăugat la suma de 50.000 de euro valoarea de 10.000 de euro, pe care au pretins-o de la aceeași cumpărătoare de influență pentru ei, atât în mod direct, cât și prin intermediul inculpatului Huc Alin Ciprian, pentru că prin influența pe care o aveau asupra lui Roșianu Gigel și, implicit, asupra magistraților din Craiova, îi puteau determina pe aceștia să dispună punerea în libertate a lui (…), ceea ce s-a şi întâmplat prin decizia penală nr. (…)13.12.2008 pronunţată în dosarul nr. (…)/2008 de Tribunalul Dolj, ce a admis recursul inculpatului şi a dispus înlocuirea arestării preventive cu obligarea de a nu părăsi localitatea“, au reținut procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor șase inculpați.

În schimb, Roland Împușcătoiu este acuzat că ”l-a ajutat moral pe Roșianu Gigel la săvârşirea faptei, atât prin furnizarea de informaţii legate de nemulţumirile şi acordul cumpărătoarei de influenţă, de evoluţia situaţiei de fapt (soluţia dată de Judecătoria Craiova la data de 11.12.2008, judecarea recursului la Tribunalul Dolj la data de 13.12.2008), cât şi prin oferirea de a fi depozitarul sumei de bani în ziua în care urma să aibă loc termenul de judecată, oferindu-i astfel o siguranţă suplimentară lui Roșianu Gigel că va intra în posesia sumei pretinse“.

În prima parte a anchetei, procurorii DNA nu au dezvăluit la ce magistrat au ajuns banii, deşi reuşiseră să  strângă probe pentru a-l pune sub acuzare și pe Bogdan Diaconescu. De altfel, în timpul urmăririi penale, inculpații ar fi negat că îl cunosc pe Diaconescu.

Judecătorul Diaconescu, 7 ani de închisoare pentru corupţie

Urmare a punerii sub acuzare a magistratului craiovean, în iunie 2010, Bogdan Diaconescu, de la Tribunalul Craiova, a fost arestat preventiv, iar pe 30 ianuarie 2014 a fost condamnat definitiv la 4 ani și șase luni de închisoare. Ulterior, în aprilie 2016, același Bogdan Diaconescu a fost condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat că a primit 15.000 de euro de la Samir Sprînceană și Roland Împușcătoiu, dar și alimente, băuturi, haine, plus finanțarea unor servicii hoteliere în valoare totală de 45.000 de euro și 4.000 de lei.

În schimbul banilor, judecătorul Diaconescu urma să-i scape de măsurile preventive luate față de Samir Sprînceană și Roland Împușcătoiu, judecați pe atunci într-un dosar privind o serie de returnări ilegale de TVA. „În perioada 2007-2009, inculpatul Diaconescu Marius Bogdan, în calitate de judecător la Secţia Penală a Tribunalului Dolj şi preşedinte al completului de judecată învestit cu soluţionarea unui dosar penal, a pretins şi primit de la doi inculpaţi, în mod repetat, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, direct şi indirect, pentru sine şi pentru alţii, bani şi alte foloase care nu i se cuveneau”, au acuzat procurorii DNA.

Mai exact, în schimbul banilor, judecătorul Diaconescu urma să-i scape de măsurile preventive pe omul de afaceri Samir Sprînceană, dar şi pe Roland Împuşcătoiu, judecaţi pe atunci într-un dosar privind o serie de returnări ilegale de TVA. Anchetatorii au precizat că Bogdan Diaconescu a pretins suma totală de 270.000 euro, din care a primit efectiv 15.000 euro, dar şi bunuri şi servicii în valoare totală de 45.000 euro şi 4.000 lei.

În acest context, medicul Adrian Cocoană ne-a declarat că nu a avut nicio legătură cu acuzaţiile la adresa magistratului de la Tribunalul Dolj. “Condamnarea judecătorului Bogdan Diaconescu nu are nicio legătură cu dosarul meu! Acuzaţiile de luare de mită se referă la alt dosar penal, din 2007, în timp ce revocarea mandatului meu de arestare s-a produs la sfârşitul anului 2008. V-aş ruga să faceţi această precizare, că punerea mea în libertate de către Tribunalul Craiova a fost cât se poate de legală, că nu s-a produs în urma vreunui act de corupere a judecatorilor”, a spus la vremea respectivă Cocoană, înainte să afle că iubita sa tocmai fusese inculpată pentru cumpărare de influenţă de la judecătorul corupt. Reamintim că, în dosarul accidentului, Adrian Cocoană a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare în noiembrie 2011, printr-o hotărâre a Curții de Apel Craiova.

Revenind la dosarul în care au fost trimişi în judecată mituitorii magistratului corupt, să mai spunem că liderul interlop Gigel Roșianu, dar şi Bogdan Hristea și Marian Sandu sunt acuzați de comiterea infracțiunii de trafic de influență. În schimb, Roland Împușcătoiu și Ciprian Huc sunt acuzați de complicitate la trafic de influență, iar Iasmina Popovici de comiterea infracțiunii de cumpărare de influență. Pedepsele pentru aceste infracțiuni sunt cuprinse între 2 și 7 ani de închisoare. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Dolj, fiind în procedură de cameră preliminară. La termenele anterioare, avocații inculpaților au solicitat emiterea unei adrese către DNA pentru a comunica cine a pus în executare mandatele de supraveghere tehnică, dar și cine a efectuat interceptările telefonice şi înregistrările ambientale. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 31 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Lucrări la rețelele Aquatim

În săptămâna 18-22 noiembrie, zilnic între orele 10-14, în cartierul Futok din Jimbolia se va întrerupe furnizarea apei pentru preluarea abonaților de pe rețeaua...

„Lumina sfântă din noi”, concertul caritabil care aduce un zâmbet pe fețele copiilor săraci din Timiș

În 11 decembrie, Universitatea de Științe ale Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara va găzdui cea de-a doua ediție a concertului caritabil „Lumina Sfântă...

Citește și :