„Fețele noi ale armelor vechi”, la Muzeul Național al Banatului

142

Muzeul Naţional al Banatului aduce în fața vizitatorilor trusa cu pistoale de duel a lui Alexandru Ioan Cuza, revolverul regelui Ferdinand I și revolverul generalului francez Henri Berthelot. Obiectele fac parte din expoziția temporară „Fețele noi ale armelor vechi”, un evenimente organizat de Muzeul Național al Banatului împreună cu Muzeul Național de Istorie a României.

Expoziția temporară conține 30 de obiecte, printre care și trusa cu pistoale de duel a lui Alexandru Ioan Cuza, revolverul regelui Ferdinand I și cel al generalului francez Henri Berthelot. Evenimentul aduce în atenția publicului o serie de obiecte cu un caracter deosebit din patrimoniul tehnico-militar al Muzeului Național de Istorie a României, realizate și folosite în prima parte a secolului XX, în special în timpul Primului Război Mondial.

Efectele Primului Război Mondial asupra evoluției umanității au fost profunde, schimbările survenite asupra mediului social fiind resimțite și astăzi. Unul dintre domeniile tehnice care s-a dezvoltat în mod spectaculos în această perioadă a fost cel al armelor, forțele implicate în Marele Război investind masiv în cercetarea și dezvoltarea armamentului atât de necesar pe câmpurile de luptă.

Scopul expoziției „Fețele noi ale armelor vechi” este acela de a oferi publicului vizitator oportunitatea de a înțelege atât importanța restaurării în cadrul muzeului, care în această situație a presupus îmbinarea a două meserii atât de diferite și de rare în prezent: cea de restaurator și cea de armurier, cât și importanța armelor de foc pentru istoria tehnicii, precum și pentru istoria militară.

În cadrul evenimentului „Fețele noi ale armelor vechi” vor putea fi admirate o serie de arme de foc folosite în Primul Război Mondial, eveniment de primă importanță pentru istoria umanității și pentru istoria României, și anume: pistol semi-automat Roth-Steyr M. 1907, revolver Mosin Nagant M. 1895, pușcă Lebel Fusil dʼInfanterie M. 1886, carabină Mauser Gewehr 98, pușcă Mauser M.1895, mitralieră Chauchat (CSRG) M.1915 și mitralieră Hotchkiss M.1914, precum și grenade și tuburi de proiectile. Aceste obiecte valoroase din colecția MNIR sunt adevărate inovații tehnice care au fost înnobilate de o restaurare minuțioasă și constrângătoare din punct de vedere estetic și științific.

Vizitarea expoziției se va realiza cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirus (Covid 19).

Expoziţia va fi deschisă la Bastionul Maria Theresia, str. Martin Luther nr. 4, în perioada 15 august – 02 septembrie 2020. Va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Intrarea este gratuită pentru elevi, studenți și pensionari, pentru celelalte categorii, biletul de intrare este 10 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.