La Chitighaz (Ketegyhaza), localitate din jud. Bekes, Ungaria, unde trăieşte o importantă comunitate românească, a avut loc cea de-a XIII- ediţie a „Festivalului Pogăciţelor”, în zilele 10-11 august 2019. La această manifestare a participat şi consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni.
Festivalul a fost deschis de către primarul localităţii Maria Kalcso, care a subliniat că în comuna Chitighaz trăiesc mai multe naționalități, în pace și armonie, cultivând pământul de secole întregi. Au transmis mesaje de salut Istvan Jakab, vecepreşedintele Parlamentului Ungariei; Zalai Mihaly, preşedintele consiliului Judeţean Bekes; Arpad Takacs, şeful Oficiului Prefectural Bekes; Gheorghe Burdan, primarul orașului Chișineu Criș din România, oraș care este înfrățit cu localitatea Chitighaz încă din anul 1992.
Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula a felicitat organizatorii manifestării, scoțând în evidență importanța acesteia pentru comunitatea românilor din Chitighaz. Programul manifestărilor a cuprins printre altele binecuvântarea pâinii (un serviciu religios celebrat de către pr. Florin Olteanu, parohul ortodox al Chitighazului, protopop de Gyula și de către preotul paroh al parohiei romano-catolice din localitate); programe artistice, prezentate de artiști din Ungaria și România. Au prezentat programe fanfara Bisericii Baptiste din localitate, corul pensionarilor ”Marki Sandor” din Chitighaz, etc.
Din România au evoluat Ansamblul “Poarta Dorului” din Bran (jud. Braşov), dar si alte grupuri folclorice, însoțite de reprezentanți ai autorităților locale din jud. Bistrița-Năsăud, Chişineu-Cris şi Socodor, judeţul Arad. La manifestarea la care au asistat sute de persoane au mai participat Alexandru Finna, preşedinte interimar al Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU); Gheorghe Cozma, directorul Oficiului AŢRU; Delia Kovacs, Directorul publicaţiei “Cronica”; Gheorghe Ardelean, etnic român din Chitighaz, consilier judeţean în CJ Bekes; Eugen Gagea, reprezentant al Universității de Vest “Vasile Goldiș“ din Arad, din județul Bekes.
Participanţii la sărbătoarea satului s-au bucurat de bucatele tradiţionale româneşti şi ungureşti gătite la concursul gastronomic, dar şi de expoziţiile artizanale şi programul cultural variat.