-0.9 C
Timișoara
duminică 19 ianuarie 2025

Festivalul Dovleacului se desfăşoară sub auspiciile crizei sanitare

Festivalul Dovleacului se organizează de 35 de ani la Kikinda, cu o pauză, anul trecut, din cauza pandemiei de coronavirus. „Dani Ludaje” 2021 se desfăşoară însă tot sub auspiciile crizei sanitare. Pentru că Serbia se află în zona roşie din punct de vedere epidemilogic, destul de puţini români s-au încumentat să meragă la Kikinda-orăşeul cu 40.000 de locuitori din Banatul sârbesc. Un număr mai mare de persoane din zona de vest a României sunt aşteptaţi însă astăzi, pentru a vedea concertul cu renumita cântăreaţă Ceca. Organizatorii spun că cei mai mulţi români au fost în 2018, când la Festivalul Dovleacului a concertat Lepa Brena.

Un eveniment important al festivalului este măsurarea dovlecilor cultivaţi în acest sezon. Recordul este din 2018, când ludaia unui kikindean a cântărit 639 de kilograme. Cel mai lung dovleac a măsurat peste patru metri, acesta figurând astăzi în Cartea Recordurilor. Astăzi va avea loc şi jurizarea concursului pentru cel mai mare, cel mai greu şi cel mai lung dovleac cultivat în 2021. Festivalul Dovleacului înseamnă şi concerte, un târg cu produse artizanale şi altele, o zonă de gastronomie de unde nu lipseşte celebra pleşcaviţă. Tot oraşul decorat cu dovleci, un brand important al regiunii.

Kikinda face parte din regiunea istorică Banat, astfel că cei din vestul României se pot simţi ca acasă la vecinii sârbi.

„Banatul sârbesc este partea cea mai vestică a unei regiuni care are o istorie comună. Urmele sale se regăsesc în felul în care sunt construite oraşele, în arhitectura lor, în felul în care sunt construite satele, în arhitectura caselor, în ocupaţiile oamenilor, în felul lor de a fi, în toleranţa reciprocă. Nu în cele din urmă, în felul în care ei sunt obişnuiţi să gătească, să mănânce şi să sărbătorească. Plăcinta de dovleac, supa de dovleac de numeroase feluri, sunt lucruri care chiar caracterizează Banatul în ansamblul său”, a declarat etnologul Otilia Hedeşan, profesor la Universitatea de Vest din Timişoara.

„În calitate de etnolog, sunt încântată că inclusiv la vreme de criză, municipalitatea din Kikinda nu lasă acest festival să moară, pentru că ar fi foarte dificil pentru o practică veche de decenii să nu se mai ţină un an, doi ani, în al treilea ea se poate uita. Pe de altă parte, trăim vremuri dificile, acest spaţiu a fost unul de recreere şi pentru timişoreni, care au putut alege la începutul toamnei să călătorească într-un week-end la Kikinda. De data asta ca antrolopolog, sunt extrem de curioasă ce vor alege oamenii. Să-şi respecte vechile lor obiceiuri sau să poarte grija pentru sănătatea lor şi a familiilor lor”, a mai spus Otilia Hedeşan.

Concerte au loc în centrul Kikindei, cu trupe îndrăgite din Serbia. Joi a cântat Jadranka Iovanovici, aseară a fost rock cu Kerber şi Riblija Corba, astăzi este concertul cu binecunoscuta Ceca Raznatovici, iar duminică, în ultima zi, va concerta Zvonko Bogdan, cu cântece tradiţionale din Voivodina.

Punctul de Trecere a Frontiera Lunga-Nakovo îşi prelungeşte programul. Dacă în mod normal este deschis doar între orele 8.00-20.00, în timpul Festivalului Dovleacului frontiera va funcţiona non stop. Doar persoanele vaccinate împotriva COVID pot trece fără probleme în Serbia. Se poate merge şi cu un test negativ, însă în acest caz, la întoarcerea în ţară este obligatoriu carantina de minim zece zile.

Sursa: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :