Aflat la cea de-a II-a ediție, Festivalul Internațional de Scurtmetraje B-EST Shorts se oprește în acest an la Timișoara, aducând după sine un strop din efervescența capitalei și o multitudine de proiecții a căror calitate a fost dovedită de numeroasele premii obținute în diverse competiții de renume. Evenimentul se va desfășura în perioada 23-25 septembrie 2016, la Galeria Jecza și AMBASADA și promite a fi un deliciu pentru publicul timișorean consumator de film, dar și pentru cel încă neinițiat în tainele cinematografiei, precizează surse din biroul de presă al festivalului.
În lumina reflectoarelor se va derula competiția oficiala a festivalului, pentru care organizatorii au ales un juriu pe măsură. Pentru cinefili, B-EST Shorts a stabilit spre vizionare două secțiuni majore, retrospective ale Festivalului Internațional de Film de la Veneția și ale Drama Internațional Short Film Festival, acestea numărăndu-se printre cele mai prestigioase evenimente internaționale de profil cinematografic.
Printre invitaţi străini și cineaști autohtoni, va fi prezent și Enrico Vanucci, Short Film Advisor – Orizzonti Corti în cadrul La Biennale di Venezia. La eveniment, Enrico Vanucci va fi prezent în calitate de selecționer al B-EST Shorts. Pentru festival, propunerile venite din partea acestuia provin din țări precum Grecia, Croația, Israel, Franța, Suedia, Argentina, Italia, SUA și multe altele. Tot în cadrul B-EST Shorts, Enrico va susține și un workshop în care va oferi informații prețioase din domeniu.
Startul festivalului va fi dat de un calup de scurmetraje, dintre care amintim „4:15 PM Sfârșitul Lumii”, o producție românească realizată de Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga, film nominalizat anul acesta la Cannes, în secțiunea The Short Films Competition.
Închiderea evenimentului B-EST Shorts va fi reprezentată de proiecția primului lungmetraj realizat de Catrinel Dănăiață, „Dublu”, care a fost prezentat anul trecut în programul CineLink Work in Progress la Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo, fiind nominalizat în 2016 la 51st Karlovy Vary International Film Festival, în cadrul secțiunii East of The West-Competition.„Este un film septic, care vorbește despre depresie, izolare și lipsă de maturitate”, declară Catrinel Dănăiață, Doctor în Cinematografie și Media și Lector Universitar la Universitatea Hyperion din capitală. De asemenea, pe lângă producțiile românești și internaționale, incluse în competiția oficială a festivalului, organizatorii au pregătit o serie de workshopuri și de happeninguri susținute de Teatrul Labirint Asylum și Amaris Agni, care să animeze atmosfera pe toată perioada B-EST Shorts.
Teatrul Senzorial Labirint este o formă de teatru interactiv și experimental, un eveniment artistic ce presupune un contact direct și constant cu spectatorul, el devenind personajul principal din poveste. Teatrul Labirint Asylum a fost clădit în februarie 2014 în Sibiu, din august 2015 mutându-se la Timişoara, unde continuă să ofere publicului o sursă constantă de experiențe inedite prin teatru.
Amaris Agni este o echipă de tineri artiști, care îmbină talentele fiecăruia în realizarea de spectacole artistice și culturale, toate fiind unite în jurul unei noțiuni care a inspirat dintotdeauna riscul și primejdia: îmblânzirea focului. Aparițiile acestora sunt reprezentate de coregrafii armonioase de jonglerii îmbinate cu dans și teatru.
Pentru mai multe informații referitoare la eveniment, organizatorii vă așteaptă pe www.b-est.ro sau pe pagina de Facebook B-EST Shorts.
Parteneri: Galeria Jecza, AMBASADA, Musiu, SEPHORA, Restaurant Rustic, Amaris Agni, Teatrul Labirint Asylum, Freenetik;
Parteneri media: AltRadio, West City Radio, DISSOLVED Magazine, Timișoara Express, Ziarul Timișoara. eCronica, Banatul Azi.
Sponsori: MGPS, DO&DO company, Hotel Cina, Hotel Trei Ape, RA-OL, ROBCON, Semroute.