Centrul Regional de Afaceri al Camerei de Comerț Industrie și Agricultură a găzduit în colaborare cu Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură un seminar de aducere la cunoștiința publicului a tuturor noutăților legislative din domeniu.
În cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 există numeroase măsuri compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pentru terenurile agricole.
Peste două sute de reprezentanți ai fermierilor au luat parte la întâlnire. Directorul Florin Faur a dorit o discuție punctuală pe diferite teme de interes. Astfel seminarul a devenit o discuție în ambele direcții cu întrebări și răspunsuri. Dânsul a scos în evidență că se dorește ca luna martie să fie luna plăților în agricultură. Toți cei îndreptățiți își vor primi banii, dacă nu au diverse litigii sau actele în neregulă. Ca și anul trecut se vor face și multe controale pe teren pentru a vedea la fața locului stadiul lucrărilor cuprinse în obligațiile asumate. De pildă, anul 2016 la nivelul de județului Timiș a fost anul controalelor. Asta, pentru că există un normativ național în funcție de suprafața agricolă a județului. Iar cum Timișul are cea mai întinsă suprafață, este firesc să aibe și cele mai multe verificări pe teren.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a pus la dispoziția tuturor celor interesați o modalitate modernă de lucru. Se poate face o completare electronică a Cererii unice de plată. Punctele de acces IPA Online sunt la centrele județene și locale APIA și la primării. Aplicația este gratuită și se poate accesa la adresa htpp://Ipis.apia.org.ro
Toată lumea trebuie să știe însă că trebuie să se prezinte la APIA să și semneze cererea și să fie înregistrată în registratura electronică. Abia după primirea unui număr de înregistrare se pot aștepta banii.
Tot cu ocazia seminarului de azi și specialiștii de la AFIR 5 Vest Timișoara, au dat lămuriri despre fonduri bănești ce pot fi accesate. Directorul Iulian Bucătaru a poftit toată lumea să vină pentru a primi cele mai noi date despre ce pot cere și pentru ce activități.