Fenomenul ”bullying” lovește într-o scoală din Timișoara! Șocul trăit de o elevă când și-a deschis ghiozdanul

1108

O elevă de clasa a X-a de la un liceu din Timişoara a fost supusă unui puternic şoc emoţional după ce a descoperit în ghiozdanul său o pasăre moartă. Întâmplarea a fost povestită pe Facebook, iar cercetările din acest caz arată că pasărea ar fi fost pusă chiar de către şefa clasei.

O timişoreancă a povestit pe pagina sa de Facebook un incident petrecut într-o clasă a X-a a unui liceu de top din Timişoara. Pentru a o proteja pe fată nu vom publica nici numele autoarei postării, nici al liceului în care a avut loc incidentul. Potrivit realtării timişorencei, fiica ei a fost umilită de colegii ei de clasă, care i-au pus în ghiozdan o pasăre moartă.

„Un elev invită un coleg la discuţii pe hol pentru că în acest timp şefa clasei sa-i poată pune în ghiozdan o pasăre moartă. După aceste manevre, întreaga clasă râde de elevul care tocmai s-a întors în banca sa. Se aşază şi deschide tăcut ghiozdanul pentru a scoate un caiet. Gaseste pasarea moartă. Întreaga clasă râde. Elevul işi controlează emoţiile, tace şi închide ghiozdanul. Ajunge acasă şi işi roagă tatăl să-i scoată pasărea moartă din ghiozdan. Este plin de amărăciune şi declară că refuză să mai meargă la şcoală. Asta este bullying!”, a scris timişoreanca, pe Facebook.

Autoarea postării a tras şi câteva concluzii în urma incidentului din liceul timişorean. Redăm mai jos, integral concluziile femeii în urma incidentului a cărui victimă a fost fiica ei:

Episodul acesta dezvăluie multe despre lumea în care trăim.

În primul rând, despre relaţia dintre părinţi şi copii. Părinţi preocupaţi de altceva decât de relaţia cu copilul, de sufletul acestuia şi dezvoltarea lui socială, emoţională şi intelectuală. Copilul agresor suferă el însuşi de o tulburare de comportament şi are nevoie de ajutor.

În al doilea rând, despre sistemul de educatie. Şcoala nu este preocupată de sufletul copiilor şi de formarea lor ca adulţi sănătoşi mental şi emoţional de vreme ce nu există nici măcar un curs despre bullying la disciplina de Psihologie sau la altă disciplină. La cursurile de Educaţie civică, ce se desfăşoară doar în ciclul primar şi gimnazial, nu şi la liceu (!), nu se abordează serios chestiuni precum demnitatea persoanei, dreptul persoanei la integritate fizică şi psihică, dreptul la viaţă privată, interesul superior al copilului ş.a.m.d.

Citeste mai În al treilea rând, despre relaţia dintre elevi. Elevii vin la şcoală cu „bagajele” şi valorile lor de acasă. Iar demnitatea, prietenia, respectul, bunătatea, iubirea aproapelui se învaţă acasă şi se exersează, se aplică în relaţiile sociale.

În al patrulea rând, societatea din vremea noastră. O societate plină de abuzuri la toate nivelele, în toate domeniile şi sub toate formele. O societate în care sunt din ce în ce mai mulţi copii, adolescenţi, tineri, vârstnici cu suferinţe emoţionale şi psihice, ignoraţi sau promovaţi de familie, de şcoală şi stat. O societate în care totul se cuantifică – mai puţin suferinţa emoţională şi psihică -, o societate în care indivizii „sunt modelaţi “ de verbul „A AVEA” , sau mai bine zile de verbul „A ACUMULA”, nu de verbele „A FI” şi “ A ÎMPăRŢI”.

În loc de concluzii:

1) Poti avea mintea plină cu informaţii despre literature, formule matematice, fizice, chimice şi carnetul plin de 10, dar să-ţi lipsească lucrurile cu adevărat importante în viaţă, pentru că nu ai avut timp să le înveţi sau „învăţători” care să ţi le predea! ( deşi literatura studiată în liceu este plină de lecturi din care se poate învăţa despre bullying, „comentariile” pre-fabricate nu ating acest aspect).

2) Copiii sunt oglinda parinţilor, spun psihologii. Dar câţi dintre părinţi se uită cu atenţie în oglindă?!

3) Trebuie sa învăţam de la vârste fragede cum sa trăim, să supravieţui, să rezistăm într- o lume din ce în ce mai ostilă!

4) Când ne vom sfârşi călătoria aici, dincolo vom fi judecaţi după cât de multă iubire am dăruit, nu după câte note, premii şi titluri am acumulat!

5) În urma noastră, aici, rămân faptele noastre şi un nume…bun sau mai puţin bun! Părinţii adolescentei nu i-au cerut conducerii şcolii sancţiuni, solicitând doar măsuri de corectare a unor comportamente.

sursa – adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.