Singura eclipsă totală de Lună, ce va fi consemnată în anul 2021, se va înregistra, mâine, 26 mai. În același timp, va avea loc și „superluna sângerie”. Eveniment ce marchează momentul din an în care Luna este la cea mai mică distanță față de Pământ.
Eclipsa nu va putea fi observată, însă, la noi în țară, pentru că în România nu va fi ora prânzului. Fenomenul va putea fi urmărită în Australia, sud-estul Asiei, Canada, o mare parte din SUA, dar și America Centrală.
Luna plină va fi mai mare decât de obicei și va căpăta o culoare roșiatică
Luna plină va părea mai mare decât de obicei, pentru că va la perigeu, adică la cea mai apropiată distanță de Pământ. În momentul în care va intra în conul de umbră al Pământului, va căpăta o culoare roșiatică.
Reprezentanții Observatorului Griffith din Los Angeles au anunțat că, dacă vremea va fi favorabilă, se vor transmite în direct imagini începând cu ora României 11.45, cu doar două minute înainte de începerea fazei penumbrale a eclipsei de Lună. Transmisia se va încheia la ora 04.00, după ce se va încheia ultima fază a eclipsei.
Evenimentul Lunii sângerii, marcat de oamenii de știință
Observatorul Lowell va transmite, de asemenea, imagini în direct ale eclipsei de la mai multe telescoape din Flagstaff, Arizona, începând cu ora României 12.30. Echipa de acolo va ține, pentru cei interesați, un curs online despre Lună și eclipse, conform space.com.
Virtual Telescope Project, un observator online fondat de astrofizicianul Gianluca Masi, de la Observatorul Astronomic Bellatrix din Italia, va avea două transmisiuni în direct. Una pentru eclipsă și alta pentru superlună. Astrofizicianul Gianluca Masi, fondatorul Proiectului Telescopului Virtual, va da explicații live pentru cele două fenomene astronomice, începând cu ora României 13.00.
De asemenea, Time and Date, un site interactiv care oferă o varietate de instrumente pentru observarea cerului și conversia fusului orar, va avea, de asemenea, o transmisie live începând cu ora 12.30, ora României.
Sursa: evz.ro