Cancerul de col uterin este în continuare o mare problemă a secolului XXI, iar România nu face excepţie. De anul trecut a demarat o campanie de testare şi conştientizare a femeilor în contextul cancerului de col uterin. Acum au fost prezentate rezultatele, iar în zona de vest a ţării 8% din femeile testate au fost descoperite pozitiv.
De la începutul programului de screening, au fost efectuate aproape 50.000 de teste Babeș-Papanicolaou (48.013) dintre care peste 8% au fost pozitive.
”Este clar că aceste rezultate ne provoacă să mergem mai departe, având în vedere că este interesul nostru, al tuturor profesioniștilor din domeniul medical să îndemnăm femeile să se testeze împotriva acestui cancer care poate fi foarte ușor prevenit” a declarat conf. dr. Elena Bernad.
România prezintă o incidență de 3 ori mai mare a cazurilor de cancer de col uterin decât media la nivelul Uniunii Europene.
Totodată, România se află pe primul loc din țările Uniunii Europene în ceea privește mortalitatea prin cancer de col uterin (14.2 la 100.000 de femei.
În ceea ce privește atitudinea femeilor din Banat cu privire la comportamentul preventiv în raport cu cancerul de col uterin, 7 din 10 nu și-au făcut în ultimii 3 ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV (nici testul Babeș-Papanicolaou nici testul HPV- ADN).
Contextul în care se desfășoară această campanie națională de conștientizare privind prevenția cancerului de col uterin este unul îngrijorător: în fiecare an, peste 4000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, însemnând 12% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Uniunea Europeană. De asemenea, peste 1900 de femei din România pierd, în fiecare an, lupta cu cancerul de col uterin, mai multe decât în oricare altă țară din cadrul Uniunii Europene.