Proiectul de reabilitare a faţadei Palatului Culturii din centrul Timişoarei, clădirea care adăposteşte şi Opera Naţională, intră în linie dreaptă. Autorităţile au anunţat că s-a găsit firma care va face lucrările, iar contractul va fi semnat săptămâna viitoare. Constructorul are ca obiectiv găsirea a două statui care se spune că sunt ascunse sub plăcile de piatră din 1930.
„Nu sunt contestaţii, urmăm să semnăm contractul săptămâna viitoare. Este foarte aproape aşadar momentul în care vom vedea dacă celebrele statui sunt acolo, în nişele iniţiale. Dacă vor fi găsite, le vom lăsa la vedere pe postamente care vor fi amplasate la intrarea principală în Palatul Culturii. Proiectul a avut toate avizele de rigoare”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei.
Au trecut 85 de ani de când a fost reabilitată ultima dată faţada clădirii. Atunci a fost schimbat şi aspectul imobilului. Acum, până şi autorităţile recunosc că plăcile de piatră de pe faţadă nu sunt stabile şi trebuie să se intervină urgent pentru ca acestea să nu se desprindă.
„Uitându-mă la cum arată faţada se vede că o bună parte din plăci s-ar putea să nu fie bine lipite la ora actuală şi trebuie să se lucreze cu atenţie pentru a nu se strica acele plăci. Acum noi facem faţada, dar vrem să reabilităm toată clădirea. Trebuia să intervenim la faţadă pentru că travertinul (n.r. piatra naturală) este în stare foate proastă”, a mai spus primarul oraşului.
Lucrările de refacere a faţadei vor fi decontate din bugetul local şi au o valoare de 630.000 de lei. În cadrul Palatului Culturii activează atât Opera Naţională Timişoara, cât şi Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul German de Stat şi Teatrul Maghiar de Stat.