Fostul ministru al comunicațiilor, Sorin Grindeanu, vrea ca tinerii cu atitudine să se implice direct în viața partidelor politice
Domnule Sorin Grindeanu, recent ați făcut o afirmație care a stârnit reacții și anume ați declarat că tinerii timișoreni nu ar fi neapărat de dreapta. La ce vă referiți?
Sigur că lucrurile nu sunt de tipul alb sau negru, atunci când discutăm despre opțiuni politice, iar dacă vorbim despre tinerii din mediul urban, atunci cu siguranță abordarea trebuie să fie complexă. Eu m-am referit în primul rând la tinerii care au un grad înalt de pregătire profesională, spre exemplu cei care lucrează în multinaționale sau care activează în educație, sănătate, adică în domenii ce necesită pregătire și care au o viață asemănătoare cu alți tineri din orașele europene, adică preferă să meargă cu bicicleta la serviciu, fac sport, au viață socială, merg la spectacole de teatru, la concerte, sunt interesați de protejarea mediului. Dacă am face o analiză sociologică am vedea că aceste preocupări sunt, fără să exagerez, mai degrabă social-democrate decât de dreapta. Ce înseamnă dreapta? Mai ales dreapta neoliberală? Știți bine, acumulare de capital, preocupare excesivă pentru profit. Cred că s-a făcut o mare confuzie în toți acești ani, mulți s-au orientat spre dreapta eșicherului politic pentru că PSD a fost asociat cu comunismul, în mod greșit. Dar la noi în partid vedeți că sunt promovați oameni care la Revoluție erau minori. Am avut cel mai tânăr premier din istoria postdecembristă, prim-ministru care a avut rezultate notabile. Realitatea e cu totul alta decât percepția.
Nu ați avut o relație prea bună nici cu societatea civilă…
Haideți să discutăm despre ce înseamnă societatea civilă. Eu m-am înscris în fostul PDSR în anul 1996, adică acum 20 de ani și atunci erau foarte multe voci așa-zis civice în Timișoara care făceau propagandă pentru partidele istorice. Îmi pare rău, dar ce s-a ales de ele? Vedem și știm cu toții că au fost acaparate de foarte mulți oameni care în trecut colaboraseră cu fostele structuri comuniste și chiar securiste. După apariția Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității am avut mulți surpriza să constatăm că mari țărăniști și liberali au fost informatori ai fostei securități. Nu generalizez și am un respect imens pentru cei care au încercat să readucă la lumină partidele istorice. Bunicul meu din partea mamei chiar a avut de suferit din partea regimului comunist, nu vreau să insist însă pe aspecte de ordin personal. Dacă discutăm despre prezent, vedem că ceea ce numim “societate civilă” se rezumă la câteva ONG foarte vocale care fac jocuri politice în mod direct și fățiș sub masca implicării civice. Eu cred că tinerii, pentru că despre ei discutăm acum, nu sunt încântați de ceea ce fac partidele de dreapta azi în România. Dacă ne uităm doar spre circul de la PNL București vedem că acest partid istoric a eșuat, sub presiunea și jocurile fostului PDL. Iar dacă discutăm despre ce au făcut, știm cu toții că cele două mari guvernări de dreapta, adică CDR și PDL-Băsescu au fost un dezastru pentru țara asta. Nu spun că PSD a guvernat perfect și că nu s-au făcut greșeli, însă cel puțin mandatul Guvernului Victor Ponta a fost unul pozitiv pentru România. După ani de zile de haos întreținut în economie, de jafuri incredibile, cum ar fi cel de la ANRP, am reușit să stabilizăm țara, s-au mărit salariile medicilor rezidenți, au fost reîntregite salariile bugetarilor, pensiile. În educație și sănătate lucrează foarte mulți tineri, cum credeți că au privit aceștia tăierile iraționale de salarii din perioada Boc, reduceri care s-au dovedit inutile pentru sănătatea economiei, acestea având scopul doar să genereze fonduri pentru a plăti acele uriașe despăgubiri pentru “băieții deștepți” abonați la retrocedări ilegale.
Și credeți că electoratul tânăr timișorean e interesat de toate acestea ?
Eu cred că da și chiar ar trebui să fie, pentru că tinerii au acces la informație, pot să-și ia date nu doar urmărind posturile tv, ci căutând surse independente pe internet. La fel mă aștept ca tinerii să fie interesați și de ceea ce se întâmplă în Timișoara și în județul nostru. Sunt multe aspecte care chiar țin de viața generației lor și chiar a noastre, a celor trecuți de 40 de ani. Timișoara e în urma multor orașe din punct de vedere al vieții culturale, sociale. De ce Clujul să organizeze toate evenimenele muzicale mari din România și să concureze cu Bucureștiul și noi nu? Instituțiile administrative, adică Primăria și Consiliul Județean, pot și au obligația să sprijine evenimente culturale majore. Nu spun că nu se fac, dar sunt cumva provinciale, iar asta mă deranjează. Vreau ca Timișoara să fie cu adevărat o capitală culturală europeană.
Se lucrează în acest sens, nu?
Ar fi bine dacă s-ar lucra profesionist și vizionar. Proiectul „Timișoara, capitală culturală europeană” a fost abordat greșit din start, s-a plecat cu multe sincope, iar acestea sunt rezultatul politicii de orgoliu pe care o practică actualul primar al Timișoarei, care vrea neapărat să intre în istorie și atunci face ce îl taie capul. Avem oameni de cultură, artiști, regizori, jurnaliști valoroși pe care însă primarul îi ignoră pentru că probabil au personalitate și nu adoptă poziția de drepți când apare „marele edil.” Ca timișorean susțin și vreau să mă implic, sper de pe o altă poziție din luna iunie, în acest proiect, care trebuie revitalizat, direcționat mai bine și deschis spre public. Un proiect de tipul “capitală culturală europeană” trebuie să fie asumat de întreaga comunitate. Acum se lucrează cumva izolat, cei care fac parte din proiect nu comunică direct cu cetățenii, nu îi implică. Văd că se discută doar de chestiuni administrative, de buget, însă nimic notabil până în acest moment. Iar dacă am început dialogul despre tineri, cred că aceștia ar trebui implicați, cooptați într-o mare acțiune de deschidere culturală a Timișoarei.
Credeți că tinerii mai sunt interesați de politică?
Știu că există un dezinteres major din partea lor, care sigur că e justificat. Însă sunt și tineri care au înțeles că pot să contribuie din interior la schimbarea în bine a partidelor politice. Toți trebuie să înțelegem că fără partide politice puternice nu putem avea o societate democratică, iar fără democrație nu poate fi guvernată o țară, o regiune. Schimbarea în bine a unei societăți depinde și de schimbarea în bine a partidelor politice, iar tinerii sunt cei care pot să facă acest lucru. E bine că sunt critici pe rețelele de socializare, dar ar fi utili și în interiorul organizațiilor politice, de acolo să-și expună punctele de vedere.
(P)