Fantomele lui Marx și Engels ies la plimbare și agită mințile slabe

666

Se pare că celebra stafie ce bântuia Europa cu peste un secol și jumătate în urmă este la fel de actuală și acum. De fapt atunci hălăduia mai mult prin mințile încinse ale câtorva filozofi de conjunctură ce propovăduiau raiul comunist din fereala pufului de industriaș germano-englez. E vorba de doi celebri indivizi bărboși ce aveau impresia că posesia de capital este un mare păcat. Teoriile lor erau cu atât mai utopice, dacă nu de-a dreptul smintite, cu cât ei nu au renunțat niciodată la statutul de oameni bogați. Ei doreau egalitatea doar pentru alții. Engels și Marx au ajuns de mult la lada figurilor prăfuite ale istoriei. Dar mai grav este că încă se mai găsesc indivizi ajunși la vârfurile politicii europene ce nu au depășit nivelul de gândire de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Protest față de un gest consternant

În urmă cu câteva zile, președintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, a rostit la Trier (Germania) un discurs cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Karl Marx, principalul ideolog al regimurilor comuniste.

Participarea unui oficial al Uniunii Europene (structură care are la bază toate principiile democrației autentice și drepturile omului) la comemorarea unuia dintre inspiratorii crimelor comuniste, a personajului care a nesocotit tocmai acele valori pe care se întemeiază construcția Uniunii Europene, este în sine un fapt reprobabil.

Mai mult, domnul Jean-Claude Juncker l-a evocat pe Marx ca pe un filosof ale cărui idei nu pot fi condamnate numai pentru că au fost greșit aplicate de cei care l-au urmat.

Această interpretare a doctrinei care a stat la baza regimurilor criminale comuniste timp de peste un secol, în zeci de țări de pe toate continentele, sfidează memoria şi suferințele milioanelor de victime ale comunismului din întreaga lume.

În ultimele două decenii, o serie de organizații internaționale au condamnat comunismul și crimele săvârșite în numele ideologiei marxiste. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (25 ianuarie 2006), Parlamentul European (2 aprilie 2009) și Adunarea Parlamentară a OSCE (2 iulie 2009) au votat rezoluții care condamnau comunismul. În 3 iunie 2008, la Praga, a fost lansată declarația intitulată „Conștiința europeană și comunismul”, semnată, printre alții, de Vaclav Havel și Joachim Gauck.

”Considerăm că președintele Comisiei Europene are datoria de onoare de a prezenta scuze publice pentru acest gest de rătăcire politică și morală.

Societatea Timișoara laureată a Premiului Cetăţeanul European al Anului 2014, membră a Platformei Memoriei și Constiintei Europene
Asociaţia 21 Decembrie 1989 Bucureşti
Asociatia Foştilor Deportați în Bărăgan
Grupul pentru Dialog Social prima organizaţie a societăţii civile româneşti, fondată în decembrie 1989
Comisia Memorială Timișoara 1989 http://mnemosyne.ee/en/participation-of- the-europeancommissions- leader-in- marxs-birthday- party-is- ignorance-of- victims-of-
communism/
https://www.memoryandconscience.eu
http://www.gds.ong.ro
http://www.societateatimisoara.ro”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.