2.1 C
Timișoara
miercuri 22 ianuarie 2025

Fântâna este mărul discordiei la Timişoara

Un mandat şi jumătate, controversata fântână arteziană cu lumini tot în prim plan!

Timişoara este mereu în mijlocul unui scandal. Dacă nu e pe tema sălii polivalente, este pe seama sistemului de trafic management sau despre vaporaşe. Acum, un nou subiect este aprig dezbătut de opinia publică din Timişoara. Pe reţelele de socializare, în Consiliul Local Timişoara sau la dezbateri publice, oamenii critică sau apără planul primarului oraşului, Nicolae Robu, de a construi o fântână arteziană muzicală cu jocuri de lumini şi apă în Parcul Botanic. Deşi părea apus proiectul, el fiind lansat încă din 2012, finalul anului 2017 readuce în discuţie construirea fântânii. Motivul? Preţul estimat anterior s-a dublat brusc.

A devenit primar, a apărut şi fântâna
Alegerile din iunie 2012 au adus o schimbare mult aşteptată în administraţia Timişoarei. După 16 ani de mandat ca primar, Gheorghe Ciuhandu pierde alegerile în faţa liberalului Nicolae Robu. Şi, ca un adevărat liberal, Robu a promis multe schimbări pentru oraş. Acesta s-a remarcat imediat şi prin proiectele şi planurile sale fanteziste. Aşa a apărut şi ideea construirii în oraş a unei fântâni care să cânte şi să oefere spectacole de lumini şi apă.
Iniţial, ideea nu a deranjat societatea civilă pentru că ar fi putut deveni un obiectiv turistic. Nicolae Robu a găsit repede şi o locaţie pentru viitorul obiectiv turistic – canalul Bega. Astfel, măcar apa folosită pentru amuzament ar fi fost gratuită. Repede edilul şef s-a interesat şi de costurile unui astfel de proiect. Potrivit declaraţiilor din ultimii 5 ani, o astfel de fântână ar costa în jur de 2 milioane de euro. Şi tot edilul şef a susţinut că finanţarea va veni din bugetul local şi asta pentru că Timişoara şi-ar fi permis, în anii următori, o astfel de cheltuială.
Începând cu anul 2013 pe lista de investiţii ale bugetului local a apărut şi fântâna de 2 milioane de euro, dar banii nu au fost de fapt alocaţi sau folosiţi niciodată.
O vreme nici nu s-a mai pomenit de aest proiect. Până când tot primarul a anunţat că a fost informat despre faptul că fântâna nu poate fi construită pe Canalul Bega. Şi nu din cauza posibilei circulaţii a vaporaşelor ci a adâncimii apei. Administraţia Bazinală de Apă Banat i-a transmis primarului că nu poate realiza obiectivul pe luciul apei, în spatele Catedralei Mitropolitane, aşa cum şi-a dorit.

Locaţie nouă, nou scandal
parc botanic (4)„Nu putem s-o facem pe Bega, nu-i nimic, o facem în Parcul Botanic”! declaraţia îi aparţine primarului Timişoarei care nu s-a lăsat descurajat de anunţul reprezentanţiilor Apelor Române. Asta se întâmpla în primăvara anului trecut.
„Iniţial intenţionam să realizăm acest poiect pe Bega, dar Bega e altfel decât figura în documente, s-a constatat că nu putem să realizăm acest sistem pe canal şi am decis să alocăm un alt spaţiu, în Parcul Botanic. Aici am aprobat tema de proiectare şi se va realiza rapid studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, cu detaliile de execuţie. În 2017 vreau  să avem şi acest sistem, unul extrem de spectaculos care va atrage turişti în Timişoara”,  declarat Nicolae Robu.
Potrivit edilului şef, bazinul va avea o lungime de 60 de metri şi o lăţime de 30 de metri. Costul final se va cunoaşte după ce se va realiza documentaţia tehnică, însă în urmă cu 4 ani Robu vorbea de o investiţie de 2 milioane de euro.
Atunci a izbucnit şi scandalul. Societatea civilă a reacţionat negativ la intenţia primarului de a ridica fântâna în Parcul Botanic pentru că s-ar diminua foarte mult spaţiul verde, iar multe voci spun că o instalaţie modernă cu lumini şi jocuri de apă nu are ce căuta într-un Parc Botanic aflat într-o zonă istoric protejată.
Astfel, s-au iniţiat mai multe sesiuni de semnături, atât în 2016 cât şi în 2017. Oamenii au dorit astfel să arate autorităţilor că nu sunt de acord ca fântâna să fie amplasată în Parcul Botanic.
“Primăria Timişoara a început realizarea documentației necesare construirii unei fântâni ornamentale muzicale în Parcul Botanic. Investiția se ridică la 2 milioane de euro (din bugetul local), construcţia având o dimensiune de aproximativ 1800mp.

parc botanic (5)Ne opunem realizării acestei investiţii din următoarele motive:

– Timişoara nu respectă nici în acest moment numărul de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor impus prin lege
– Lucrările presupun spargerea şi distrugerea parcului pe zone mai extinse deoarece va fi necesară racordarea la utilităţi, precum şi amplasarea unui bazin parţial îngropat de 30×60 m
– Necesitatea depozitării materialelor de construcţii pe sit, va duce la distrugerea ireversibilă a vegetaţiei
– Fântânile arteziene au o durată de funcţionare limitată la sezonul cald, în restul anului find secate”, susţineau organizatorii sesiunilor de semnături.
S-au strâns mii de semnături, dar primarul nu a fost de clintit şi a continuat cu planul. În Consiliul Local Timişoara a fost aprobată construirea fântânii în Parcul Botanic, iar anul acesta a fost atribuit şi contractul pentru studiul de fezabilitate.
„Vor fi prestate servicii de proiectare în vederea elaborării documentației tehnico-economice, respectiv întocmire studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investiții «Fântână ornamentală muzicală în municipiul Timișoara», valoarea estimată fiind de 125.000 de lei, fără TVA”, se arată în anunţul de prestări servicii postat de Primăria Timişoara în primăvara acestui an.

Şocul de 3,5 milioane de euro
parc botanic (12)Cireaşa de pe tort a apărut în această lună, când a fost făcut public noul preţ al fântânii muzicale – 3,5 milioane de euro. Oamenii au reacţionat imediat. Pagina de Facebook „Nu vrem fântână de 2 milioane de euro în Parcul Botanic” a devenit rapid „Nu vrem fântână de 4 milioane de euro în Parcul Botanic”.
Primarul Timişorei continuă să spună că studiul de fezabilitate nu este gata, deşi trebuia să fie din vară, şi că nu se poate estina costul final. Nicolae Robu spune că vom şti cât va f investiţia abia după licitaţie. Este adevărat că la licitaţie costurile scad, dar preţul de pornire nu poate să nu ne îngrijoreze.
Potrivit notei notei conceptuale pentru obiectivul de investiţii „Fântână ornamentală muzicală în municipiul Timişoara”: „Având în vedere costurile unor investiţii similare realizate, în concordanţă cu preţurile practicate în mod curent pe piaţă şi din experienţa anilor anteriori, valoarea investiţiei se estimează la aroximativ 15.400.000 lei (fără TVA), defalcată astfel: cheltuieli pentru construcţii şi instalaţii aproximativ 6.400.000 lei, cheltuieli cu echipamentele aproximativ 9.000.000 lei”.
Iar timişorenii susţin şi că spaţiul verde din Parcul Botanic va fi diminuat odată cu instalarea fântânii. Mai mult, un reprezentant al unui ONG care verifică legalitatea actelor normative emise de administraţia locală, susţine că măsurarea spaţiului verde din parc a fost „măsluită” cu bună ştiinţă de autorităţi în vederea amplasării fântânii.
„În Consiliul Local se va supune aprobării modificarea Registrului Verde în FALS prin care parcul Botanic pierde o porțiune mare de 3866 mp în favoarea „fântânii de 3 milioane de euro” a lui Robu!
în ce constă falsul?
păi citez din raportul de specialitate al proiectului
„Avândnd în vedere prevederile legale expuse în prezentul raport, apreciem că proiectul de hotărâre privind aprobarea Registrului Local al Spaţiilor Verzi din Municipiului Timişoara– parcuri şi scuaruri la 19 obiective respectiv:Parcul Muzeului, Parc Alpinet, Parc Botanic, Parc Campus Universitar, Parc Central (Scudier), Parc Centru Civic (Cetate), Parcul Copiilor, Parc Ilsa, Parcul Rozelor, Parcul Stadion, Parcul Tineretului, Parcul Universităţii, Parcul Vasile Pârvan, Scuar Bastion, Scuar Bihor, Scuar Doina, Scuarul Operei, Scuarul Piaţa Crucii, Piaţa Plevnei.în conformitate cu lucrările recepţionate prin procesul verbal de recepţie-avizare nr. SC2014-24565/17.09.2014 ❗, îndeplineşte condiţiile pentru a fi supus dezbaterii şi aprobării plenului consiliului local.
DIRECTOR DIRECŢIA DE MEDIU
Adrian BERE-SEMEREDI ”
Deci cum se face că planșa din proiectul de azi referitoare la Parcul Botanic și recepționată în 17.09.2014 poartă modificările anului 2016?”,  se arată într-o postare pe Facebook a lui Gabriel Tuşinean de la asociaţia ResPublica.
Cu toate protestele timişorenilor, pare că administraţia Robu este pregătită să aducă în Parcul Botanic fântâna muzicală cu jocuri de lumini şi apă. Potrivit primarului, investiţia se va concretiza anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Elevele unui liceu de prestigiu, hărțuite online mai bine de un an! Agresorul nu se mai duce la școală

Un scandal a avut loc recent la Colegiul Național Moise Nicoară din Arad. Un tânăr de 17 ani a folosit un soft AI pentru...

Nou laborator de robotică la Facultatea de Matematică și Informatică

La UVT a fost inaugurat noul Laborator de Robotică din cadrul Facultății de Matematică și Informatică, un spațiu educațional care oferă noi oportunități de...

Citește și :