Unul dintre simbolurile Timişoarei, fântâna arteziană de la Punctele Cardinale, este lăsat de izbelişte. Întreţinerea regulată a ţevilor nu este suficientă pentru ca şi aspectul acesteia să fie unul demn de un oraș ce aderă la titlul de Capitală Europeană a Culturii.
Ţevile de la suprafaţa fântânii sunt vechi şi ruginite, vopseaua gardului şi a plăcilor de lemn care îmbracă fântâna este sărită, la fel şi stratul de vopsea de pe semnele cardinale.
În bazin, lucrurile sunt şi mai grave. Cimentul este crăpat, iar apa nu se scurge cum trebuie după ploaie. Astfel se formează bălţi de apă murdară, iar gunoaiele nu lipsesc nici ele din peisaj.
„Avem un program periodic de mentenanță pentru Fântâna punctelor cardinale, pentru instalația electrică, hidraulică și mecanică, lucrări de vopsitorii, tencuieli etc.
În fiecare an, primăvara, se face o revizie completă a conductelor, pompelor, motoarelor, etc. și se fac toate reparațiile necesare, înainte de punerea în funcţiune. Fântâna este pornită înainte de Paști și funcționează zilnic, în perioada sezonului cald, de dimineaţa până seara.”, aflăm de la Aquatim, administratorul fântânii publice.
Fântâna a fost construită în anul 1978, iar în anul 2012 a avut loc ultima reabilitare, când fântâna a fost revopsită, schimbându-i-se culorile în alb și albastru. Pentru anul acesta sau pentru viitorul apropiat, autorităţile locale nu au niciun plan de modernizare a celei mai cunoscute fântâni arteziene din Timişoara.