Românii care nu negociază contractul la energie electrică cu furnizorul şi aleg o reînnoire automată de către acesta vor plăti preţuri cu până la un sfert mai mari decât cele actuale, de la 1 ianuarie.
Majoritatea consumatorilor vor plăti preţuri mai mari la curent, de la 1 ianuarie, dacă nu îşi schimbă contractul cu furnizorul, arată ofertele publicate până în prezent de furnizori. La începutul anului viitor piaţa de energie electrică va fi liberalizată, ceea ce înseamnă că preţurile nu vor mai fi reglementate de către stat. Clienţii au două opţiuni. Una este să nu facă nimic şi să lase actualul furnizor să le livreze în continuare curent, la un „preţ pentru serviciu universal”, însă această opţiune vine cu scumpiri substanţiale în facturi. Cealaltă este să negocieze contractul cu actualul furnizor sau să aleagă un alt furnizor, la un „preţ concurenţial”.
Majoritatea ofertelor publicate de furnizori arată că acei clienţi care nu vor opta pentru un furnizor concurenţial vor achita facturi mai mari, potrivit datelor analizate de profit.ro.
Clienţii Enel din Bucureşti care nu vor opta pentru un furnizor concurenţial vor achita, începând din luna ianuarie a anului viitor, facturi mai mari cu 23,4%. Astfel, dacă în prezent un KWh era tarifat la un preţ de 0,59 lei (cu TVA), de la 1 ianuarie noul preţ va fi de 0,7309 (cu TVA). Similar şi în cazul consumatorilor Enel din Banat sau Dobrogea, care vor plăti 25,7%, respectiv 18% în plus faţă de cât plătesc în prezent. Astfel, în cazul bănăţenilor, dacă în prezent un KWh este tarifat cu 0,6352458 lei (cu TVA), de la 1 ianuarie noul preţ va fi de 0,7987 (cu TVA). În cazul dobrogenilor, dacă în prezent un KWh este tarifat cu 0,6512513 lei (cu TVA), de la 1 ianuarie noul preţ va fi de 0,7681 (cu TVA). Cu alte cuvinte, la o factură de 100 de KWh, bucureştenii, ilfovenii şi giurgiuvenii vor achita cu 14 lei mai mult (73, în loc de 59 lei), bănăţenii cu 16 lei mai mult (80, în loc de 64 lei), iar dobrogenii cu 12 lei mai mult (77, în loc de 65 lei).
Consumatorii vor putea opta pentru una dintre cele două oferte, cea de serviciu universal şi cea concurenţială, până la data de 31 ianuarie 2021.