8 C
Timișoara
vineri 29 noiembrie 2024

Facebook, Google şi alte multinaţionale, vizate de parlamentari

23 de deputaţi liberali, printre care şi Alina Gorghiu şi Daniel Zamfir, au iniţiat un proiect de lege care prevede impozitarea în România a profitului obţinut de marile companii din ţara noastră. Proiectul, care transpune o directivă europeană adoptată anul acesta, ar urmă să împiedice transferul profitului obţinut în România către juridisdictii fiscale mai favorabile.

Proiectul de lege se înscrie într-o mişcare europeană mai largă ce ţinteşte multinaţionalele care reuşesc legal să îşi expatrieze profiturile. Companii precum Google sau Facebook ar putea fi afectate de aceste prevederi, ele fiind deja în atenţia Fiscului.

În expunerea proiectului, iniţiatorii susţin că vor să prevină dezechilibrele dintre companiile care plătesc impozitele în România şi cele care se sustrag de la plata acestor obligaţii fiscale.

„Propunerea legislativă îşi doreşte să garanteze faptul că impozitele să fie plătite acolo unde sunt generate profiturile şi unde este creată valoarea… Momentan, în mediul de afaceri din România există un dezechilibru care afectează competitivitatea şi dezvoltarea pieţei interne. În timp ce unii întreprinzători plătesc 16% impozit pe profit, unele companii cu activitate în mai multe state îşi trimit profitul, înregistrat în România, în state terţe din această lume, inclusiv prin intermediul offshore. Întâlnim de multe ori companii care activează în România şi care ajung la profit zero, tocmai că să evite să plătească taxe şi impozite în România”, arată iniţiatorii proiectului de lege.

Proiectul transpune Directiva UE 2016/1164, adoptată de Consiliul UE în 12 iulie. Directiva este o reacţie e UE faţă de scandalurile majore din ultimii ani care au implicat multinaţionale, mai cu seama americane, care au reuşit să evite taxarea în ţară de origine a realizării profitului.

Dacă proiectul va fi adoptat, legea ar urma să între în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

Şi în România au început să apară în ultima perioada proteste ale companiilor autohtone faţă de practică unor multinaţionale care îşi creau, legal, un avantaj competitiv prin taxarea profiturilor în paradisuri fiscale.

În luna mai, preşedintele ANAF, Dragoş Doroș, a anunţat că Facebook, Google şi alte companii din industria online, care nu sunt înregistrate în România, sunt investigate de Fisc . El a spus că se încearcă identificarea veniturilor realizate de mai multe companii IT, dar care nu se reflectă în declaraţii de impozite la noi, pentru a putea fi taxate corespunzător.

Iniţiatorii proiectului de lege:

Buican Cristian, Cherecheş Florica, Ciurariu Florin, Cozmanciuc Corneliu-Mugurel, Crăciunescu Grigore, Dolha Mircea, Dumbravanu Paul, Gheorghe Andrei Daniel, Gorghiu Alina-Ştefania, Hărău Eleonora-Carmen, Horga Vasile, Ispir Raluca-Cristina, Motreanu Dan-Ştefan, Nicoară Romeo Florin, Nicolăescu Gheorghe-Eugen, Oros Nechita-Adrian, Palăr Ionel, Român Petre, Ştirbu Gigel-Sorinel, Tămâian Ioan, Varga Lucia-Ana, Voicu Mihai Alexandru, Zamfir Daniel-Cătălin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Curstea Constituțională a cerut renumărarea voturilor și amână validarea rezultatelor din primul tur

Curtea Constituțională a cerut Biroului Electoral Central renumărarea tuturor voturilor de la alegeri. De asemenea, CCR a amânat până vineri decizia de a valida...

Poliția, Parchetul și Autoritatea Electoală Permanentă în cercetează pe Georgescu

Autoritatea Electorală Permanentă sesizează Parchetul și Poliția pentru a verifica modul de finanțare a campaniei electorale a lui Călin Georgescu, care a raportat la...

Citește și :