-1 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

Fac excursie în pădurile din vestul țării, până nu le defrișează străinii! Vezi unde se întâmplă acțiunea

Pe 1 și 2 iunie, mai mulți membri ai comunității de-clic se reunesc în comuna Certeju de Sus, la Săcărâmb. Profită de zele libere și mini-vacanța de Rusalii pentru a vedea împreună pădurile din Certej.

Deva Gold are în plan defrișarea peste 165 de hectare de pădure pentru a face loc celor două iazuri de decantare. Iazurile sunt necesare deschiderii primei mine de aur unde s-ar relua folosirea cianurii în România. După mai bine de zece ani de pauză, cianura ar fi folosită din nou pentru prelucrarea aurului, chiar lângă orașul Deva.

Pădurea de la Certej nu este una oarecare. Ea adăpostește pâlcuri de tei cu arțar, considerate de Uniunea Europeană prioritare pentru conservare. Tot acolo își au casa păsări precum ciocănitoarea sură sau șoimul călător, protejate și ele prin situl Natura 2000 – Munții Metalieri.

Peste 17.000 dintre inițiatori au semnat deja pentru salvarea pădurilor de la Certej sau au scris autorităților să ia măsuri ferme împotriva intimidării activiștilor care monitorizează proiectul minier.

”Pe 1 și 2 iunie, avem ocazia să explorăm zona pentru care ne-am mobilizat și ne-am unit forțele. Iar acesta este planul pe care vi-l propunem, pe care l-am stabilit cu prietenii de la Mining Watch România:
– Ne întâlnim joi, după prânz, în satul Săcărâmb al comunei Certeju de Sus, județul Hunedoara (vezi aici harta);
– Facem un scurt tur de explorare al zonei și pe înserat ne reunim la povestiri în jurul focului;
– Vineri ne aventurăm în pădurile din zonă cu un ghid local” scriu inițiatorii.

Suprafaţa propusă pentru defrișare este imensă şi cu siguranţă umple paharul defrişărilor sistematice realizate în România. Însă compania minieră are un plan pentru a minimiza în aparenţă impactul acestor defrişări. Și-a propus să taie la ras hectar cu hectar, pe mici parcele, timp de ani de zile. În acest fel ar evita o analiză globală a efectului pe care defrişările îl vor avea asupra naturii și comunităților umane din zona Certejului. Doar că în 16 ani, în Certej nu ar mai exista păduri.

”Vino cu noi la Săcărâmb pe 1 și 2 iunie pentru a respira aer curat, de munte. Vino pentru a cunoaște pădurea care stă în calea celui proiectului minier Certej. Și mai ales vino, pentru că fără sprijinul tău pădurea nu va rezista” este chemarea inițiatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Primii fulgi de nea se aștern peste Banat

După o săptămână de vreme rece, ploi și vijelii, în această după-amiază a început să ningă, însă cu lapoviță. Primii fulgi de zăpadă se...

Citește și :