Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), în calitate de coordonator, împreună cu un consorțiu format din Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (UPB), Administrația Națională de Meteorologie RA (ANM), Agenția Spațială Română (ROSA) și Beia Consult Internațional SRL, a câștigat competiția pentru extinderea infrastructurii naționale participante la segmentul colaborativ european. Proiectul ROCS a participat la sesiunea de jurizare din cadrul competiției cadru „PNCDI IV – Soluții”, gestionată de UEFISCDI. Bugetul total al proiectului ROCS este de 11.079.716,84 RON, din care 9.999.513,00 este asigurat din bugetul de stat, în timp ce contribuția UVT este de 2.774.513,00 RON.
Scopul proiectului este de a oferi și implementa o soluție de extindere a infrastructurii de acces și procesare a datelor satelitare Copernicus Sentinel prin adăugarea componentelor de tip cub de date și a facilităților de procesare distribuită, în corelare cu prioritățile naționale de monitorizare a mediului și securității. ROCS – sau Romanian earth Observation Collaborative System – este propunerea consorțiului condus de UVT pentru tematica #17 din cadrul apelului, susținând abordarea prin studii de caz, precum sunt cele despre adaptarea la schimbările climatice, politica agricolă comună, produse de bază asociate cu evoluțiile fondului forestier precum și despre aspectul utilizării datelor de observare a pământului în procesele educaționale.
Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Proiectul ROCS se încadrează în strategia UVT de aliniere cu direcțiile principale de cercetare din domeniul GeoSpațial, incluzând activitățiile administrate de UEFISCDI, Agenția Spațială Română, Agenția Spațială Europeană (ESA) sau Comisia Europeană. De altfel, Universitatea de Vest din Timișoara este implicată activ în multiple parteneriate internaționale în domeniul geospațial, incluzând adeziunea la Open Geographical Consortium sau participarea în proiecte alte Agenției Spațiale Europene, atât pe direcții tematice cât și în activități de suport sau IT. Extinderea preocupărilor pentru schimbările climatice și impactul asupra mediului înconjurător reprezintă un domeniu prioritar în activitățile de cercetare ale UVT, dovadă fiind multiplele proiecte de cercetare interdisciplinară, precum este și proiectul Harmonia, finanțat de Comisia Europeană.”
Consorțiul organizat pentru elaborarea și implementarea proiectului ROCS este coordonat de Dr. Marian NEAGUL, cercetător științific în cadrul Institutului de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM), din cadrul Universității de Vest din Timișoara, și beneficiază de contribuția cercetătorilor din cadrul Facultății de Matematică și Informatică precum și a Departamentului de Geografie din cadrul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie.