-0.9 C
Timișoara
duminică 19 ianuarie 2025

Expoziția itinerantă a Muzeului Național al Banatului a ajuns la Trieste de 1 Decembrie

Muzeul Naţional al Banatului Timişoara a prezentat la Trieste, în Italia, expoziţia „Voluntarii Marii Uniri. Ardeleni, bănăţeni, crișeni, maramureșeni şi bucovineni în armata română în anii Primului Război Mondial”, care a fost deschisă în oraşul italian pe data de 1 Decembrie şi dedicată Zilei Marii Uniri.

Aceasta a fost vernisată în cadrul Muzeului Războiului pentru Pace „Diego de Henriquez” din  Trieste, pe 29 noiembrie. Evenimentul face parte din seria acţiunilor realizate de Consulatului General al României la Trieste, dedicate sărbătoririi zilei de 1 Decembrie.

Expoziția itinerantă „Voluntarii Marii Uniri. Ardeleni, bănăţeni, crișeni, maramureșeni şi
bucovineni în armata română în anii Primului Război Mondial” își propune să prezinte experienţa militarilor de naționalitate română în cadrul armatei austro-ungare, implicată pe diferite fronturi din mai multe zone europene.
Marele Război, Primul Război Mondial sau Războiul care a pus capăt păcii, cum a fost denumit de-a lungul anilor, a constituit unul din cele mai importante evenimente ale secolului trecut.
Declanșarea sa a determinat o puternică manifestare a naționalismului care a dus la ură și fanatism. Pentru mărirea efectivelor armatelor s-a prelungit durata serviciului militar obligatoriu și au fost mobilizați toți cei apți să poarte arme. Economia s-a profilat în funcție de necesitățile militare, au apărut arme noi, unele din ele cu mare putere de distrugere. Pe măsură ce războiul s-a prelungit, resursele s-au împuținat afectând atât starea psihică a combatanților cât și populația de la orașe și sate. Treptat, unul din fenomenele caracteristice care s-a manifestat în rândurile militarilor armatei austro-ungare care aparțineau naționalităților a fost cel al noncombatului, a trecerii la inamic și opțiunea pentru voluntariat, pentru a lupta împotriva foștilor camarazi.

Expoziţia realizată de Muzeul Naţional al Banatului surprinde toate aceste realităţi istorice.
Cele 15 panouri care au fost realizate de muzeografii bănăţeni suprind în imagini evenimente, ceremonii, protagoniști atât în plan individual cât și în plan colectiv, documente din arhive, hărți grafice și materiale apărute în publicații periodice.

Sunt zece teme cuprinse în cadrul expoziţiei-eveniment: Românii în armata austro-ungară în anii Primului Război Mondial; Impactul intrării României în război asupra românilor înrolaţi în unităţile militare austro-ungare; Primul Corp al voluntarilor români din Rusia; Festivităţile organizate la Iaşi cu prilejul sosirii în România a primului eşalon de voluntari; Voluntarii pe frontul de la Mărăşeşti; Legiunea română din Italia;  Legiunea transilvăneană din Franţa; Corpul voluntarilor din Siberia (1918-1920); Voluntari români în armata americană și canadiană. Participarea lor la luptele de pe frontul francez; Voluntarii Marii
Uniri în memoria contemporanilor şi a urmaşilor.

De asemenea in cadrul expoziției sunt expuse: Drapelul de la Darnița; manifeste emise de
puterile Antantei și adresate militarilor armatei austro-ungare; un steag tricolor românesc utilizat in cadrul manifestațiilor naționale de la Timișoara in 1918; fotografii din 3 august 1919 care ilustrează sosirea trupelor române in Timișoara; asignate emise la Timișoara in anul 1919; trunchiul de copac adus de pe frontul Primului Razboi Mondial, mai exact de pe platoul Doberdo aflat la 40 de km de Trieste, de către Regimentul 61 Infanterie Timișoara al armatei Austro -Ungare; arme albe utilizate in anii Primului Război Mondial; o ploscă ceramică pentru apă, realizată la aniversarea a 10 ani de la Marea Unire.

Deschiderea evenimentului a fost asigurată de consulul general al României la Trieste, Cosmin Victor Lotreanu, Antonella Cosenzi, curatoarea Muzeului Războiului pentru Pace
„Diego de Henriquez”din Trieste și de Claudiu Ilaş, directorul Muzeului Naţional al  Banatului. Expoziţia itinerantă va rămâne în Italia până pe data de 07.01.2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

FOTO | Peste 1.3000 de clase din școlile din Timișoara vor avea mobilier nou

Primăria Timișoara a achiziționat mobilier pentru 40.000 de elevi. Au fost cumpărate bănci, scaune, catedre și dulapuri pentru 1.300 de clase din școli din...

Expoziție ,,Eva’’ de Mátyás László la Galeria Brăteanu își așteaptă vizitatorii

Galeria de artă Brăteanu a găzduit vernisajul expoziției de pictură, desen şi modelaj ,,Eva’’ a artistului vizual Mátyás László. Printre distinşii invitați s-au...

Citește și :