La sediul Memorialului Revoluției din Timișoara a fost vernisată expoziția „Dușmance ale poporului” realizată în parteneriat cu Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet.
Este o nouă și cutremurătoare imagine sintetică a tot ce s-a întâmplat în perioada de maximă opresiune a regimului bolșevic ce se instaura în România imediat după 1945. De data aceasta a fost reflectată situația sistemului represiv din punctul de vedere al femeilor încarcerate și rupte brutal din mijlocul familiilor lor.
În deschiderea evenimentului din partea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet au luat cuvântul dr. Ioana Boca, director executiv, dr. Virginia Ion curatorul expoziției, și drd.Gino Rado, președintele Memorialulul Revoluției din Timișoara.
Ca orice regim totalitar, comunismul nu a ţinut cont de vârsta, de sexul, de starea de sănătate sau de nivelul cultural al persoanelor împotriva cărora şi-a îndreptat represiunea. „Duşmani ai poporului” n-au fost doar adulţi, ci şi copii, n-au fost doar bărbaţi, ci şi femei. Ţărănci şi aristocrate, intelectuale şi femei simple, femei în vârstă, adolescente sau chiar fetiţe, femei însărcinate, lehuze şi femei cu copii la sân au cunoscut detenţia comunistă, fiind considerate un potenţial pericol pentru regim.
Proiectul face parte din Programul cultural national „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Expoziția poate fi vizitată la Memorialul Revoluției din Timișoara (str. Oituz nr. 2B) în perioada 4 septembrie-6 octombrie. O expoziție a Fundației Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Curator: Virginia Ion Design expozițional: Zeppelin Design