EXPLOZIV! Fostul secretar de stat Adrian Sanda, acuzat că a dat certificate de luptători unor copii care la Revoluţie aveau între 5 şi 12 ani

560

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat, joi, că a extins acţiunea penală faţă de fostul secretar de stat Adrian Sanda şi alţi doi inculpaţi din dosarul falşilor revoluţionari, întrucât au constatat în sarcina acestora comiterea de noi infracţiuni de abuz în serviciu.

La baza acestei extinderi se află şi verificarea făcută de Corpul de control al Primului Ministru la Secretariatul de stat pentru Revoluţionari, în perioada 2012-2016, în urmă căruia au fost constatate numeroase nereguli, respectiv nefuncţionarea bazei de date a instituţiei, dar şi coduri numerice personale greşite, atribuirea calităţii de “luptător pentru victoria Revoluţiei române” unor persoane care în 1989 aveau între 5 şi 12 ani, distribuirea a mii de cartele de călătorie gratuită cu metroul sau identificarea unor indicii de contrafacere a scrisului în cazul unor dosare.

“Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au dispus prin ordonanţă extinderea acţiunii penale faţă de inculpaţii Sanda Florin, Tănase Denisa-Corina şi Cechi Cristina-Valentina, întrucât s-au constatat noi fapte penale în sarcina acestora, respectiv comiterea a cinci infracţiuni de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi a trei infracţiuni de abuz în serviciu”, a precizat Parchetul instanţei supreme.

Anchetatorii arată că, în calitate de membri ai Comisiei pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii revoluţionarilor, cei trei au emis mai multe procese-verbale, respectiv decizii, cu încălcarea legii în ceea ce priveşte condiţiile pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a primi titlul de “Luptător cu rol determinant”.

“În consecinţă, prin includerea a cinci oraşe în categoria localităţilor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până la fugă dictatorului, un număr mare de persoane au primit fără drept, începând cu dată de 1 ianuarie 2015, o indemnizaţie lunară de 2.020 lei, producând prejudicii bugetului de stat”, susţin achetatorii.

Astfel, în Constanţa, 157 de persoane au primit, fără drept, titlul de “Luptător cu rol determinant”, prejudiciul fiind estimat la 6.977.080 de lei.

În Craiova, în aceeaşi situaţie au fost 125 de persoane, prejudiciul fiind evaluat la 5.555.000 de lei, în timp ce în Reşiţa 228 de persoane au fost recompensate ilegal, prejudiciul ajungând la 10.132.320 de lei, potrivit procurorilor.

La fel, în Arad au existat 68 de persoane care au primit ilegal titlul de “Luptător cu rol determinant”, prejudiciul fiind stabilit la 3.019.200 lei. În Braşov, ar fi existat 330 de falşi revoluţionari, prejudiciul estimat ajungând la 14.665.200 de lei.

“Totodată, cercetările au relevat că săvârşirea celor trei infracţiuni de abuz în serviciu a constat în includerea în categoria localităţilor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până la fugă dictatorului şi a oraşelor Piatră Neamţ, Hunedoara şi Suceava, cauzându-se prin această o vătămare a drepturilor şi intereselor legitime ale României, respectiv afectarea negativă a bugetului de stat prin crearea condiţiilor necesare în vederea acordării indemnizaţiilor unor persoane care nu au avut rol determinant la victoria Revoluţiei din 1989”, mai arată anchetatorii.

Deşi nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, au fost incluse în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fugă dictatorului, în total 13 localităţi: Constanţa, Craiova, Reşiţa, Arad, Braşov, Piatră Neamţ, Hunedoara, Suceava, Deva, Buzău, Băile Herculane, Târgovişte şi Brăila, precizează PICCJ.

Procurorii amintesc că, pe 16 noiembrie 2016, în baza autorizaţiilor emise de instanţa, s-au efectuat un număr de 21 de percheziţii domiciliare, atât la domiciliile/reşedinţele persoanelor implicate în săvârşirea infracţiunilor menţionate, cât şi la sediile unor instituţii publice.

Fostul secretar de stat Adrian Sanda a fost arestat pentru 29 de zile, în 18 noiembrie, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, alături de Denisa Corina Tănase, Cristina Valentina Cechi şi Mihail Valentin Gadină, în dosarul falşilor revoluţionari. O altă inculpata, Andreea Dragomir, a fost arestată la domiciliu. În acelaşi dosar, un alt complet al Curţii de Apel Bucureşti a decis, în 17 noiembrie, arestarea inculpaţilor Gheorghe Neagu şi Ionel Iosef.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.