Scumpire majoră la RCA. Va fi jale pentru șoferi! Calculele FORT arată că decontarea directă ar putea duce la o creştere necontrolată a preţurilor
Scumpire majoră la RCA. Federaţiei Operatorilor din Transport din România (FORT) avertizează că introducerea obligatorie a RCA cu decontare directă va duce la o creştere necontrolată a preţurilor pentru aceste poliţe. Executivul ar trebui să renunţe la idee, consideră FORT.
„Un context total neprielnic”
„Tarifele RCA vor exploda pe fondul apariţiei unei noi ordonanţe de urgenţă! În spatele uşilor din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară – ASF, a fost pregătit, în ultimele luni, un proiect de ordonanţă de urgenţă, al cărei efect se va resimţi direct în tarifele de primă RCA, atât la nivelul asiguraţilor persoane fizice, cât şi la cele juridice.
Proiectul acestei ordonanţe, ce se referă în principal la introducerea obligatorie a decontării directe în poliţa RCA, apare într-un context total neprielnic din punct de vedere al pieţei asigurărilor şi va conduce, în fapt, la o creştere necontrolată a tarifelor de primă”, spun transportatorii.
Scumpire majoră la RCA. Cum funcționează decontarea directă
Cum funcţionează decontarea directă: dacă avem un accident între două vehicule, asigurătorul vehiculului păgubit (A) va plăti către clientul său o despăgubire, iar apoi va deconta către asigurătorul vehiculului „vinovat” (B) această sumă de bani.
„De ce vor creşte tarifele? Dacă asigurătorul A are garanţia că orice sumă plătită cu titlu de despăgubire va fi recuperată de la asigurătorul B, nu va mai avea nici un interes să controleze valoarea acestei despăgubiri. Deoarece majoritatea acestor despăgubiri se achita direct unităţilor de reparaţii, acestea vor putea factura orice şi oricât”, acuză FORT.
Procesul de decontare directă va anihila orice încercare a unor asigurători de a controla costul despăgubirilor, iar aceste majorări vor conduce imediat la majorări ale primelor de asigurare, pentru că nici un asigurător nu va putea absorbi o astfel de creştere de daunalitate.
E greu de estimat impactul
„Nici un asigurător nu va putea calcula cu exactitate cât de puternic va fi afectat de acest procedeu de decontare. Adică, asigurătorul B nu o să ştie cât de relaxat va fi asigurătorul A în acceptarea unor tarife de manoperă de 800 de lei/oră, adaosuri de 100% la preţul pieselor de schimb sau costuri de 200 de euro pe zi de închiriere a unui autovehicul.
De asemenea, nimeni nu va putea estima impactul efectului de contagiune. Adică, cele câteva mii de service-uri care facturează în prezent 150 lei pe ora de manoperă şi oferă discount-uri la preţul pieselor de schimb vor rămâne oare la acest nivel sau vor adopta tarife majorate de 5 ori?”, se întreabă reprezentanţii FORT.
Prin urmare, asigurătorul B îşi va adăuga la tarif o marjă de siguranţă suficient de mare încât să evite pierderi, mai spun transportatorii.
Scumpire majoră la RCA: 15% faţă de tarifele din perioada 2019-2020
„Când nu cunoşti exact nivelul acestei marje, această poate fi situată între 0 şi 200 %, conducând astfel la creşterea explozivă a tarifelor de primă care deja au trecut printr-o creştere în ultimele luni, estimată la o medie de 15% faţă de tarifele din perioada 2019-2020”.
„Este limpede că, aşa cum se întâmplă de obicei în România, iniţiatorul proiectului nu a realizat nici un studiu de impact cu toate că Federaţia Operatorilor Români de Transport – FORT a cerut încă din vara anului trecut acest studiu. Un studiu de impact serios realizat ar fi demonstrat existenţa acestor riscuri, descrise mai sus, precum şi un alt mare risc: diminuarea semnificativă a contractelor CASCO”, mai spun transportatorii.
FORT cere intervenţia urgentă a Guvernului pe acest subiect, retragerea proiectului OUG şi dezbaterea în Parlament a tuturor modificărilor necesare legii RCA, „pentru asigurarea unui climat echilibrat şi neafectat de interese de grup respectiv pentru protecţia reală a intereselor asiguraţilor persoane fizice şi juridice”.
Inițiativa Ministerului Finanțelor
În urmă cu o săptămână, Ministerul Finanţelor a publicat pe siteul său un proiect de ordonanţă de urgenţă ce vizează decontarea directă obligatorie între asigurătorii de RCA.
Asigurarea cu decontare directă garantează persoanei prejudiciate posibilitatea de a se adresa asigurătorului la care aceasta are încheiată asigurarea RCA în vederea recuperării prejudiciului, urmând ca acesta să recupereze în totalitate sau în parte sumele achitate de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului.
Evitarea monopolului
„Având în vedere interesul public general, evitarea riscului de concentrare a pieţei şi evitarea instituirii unei pieţe cu structură de monopol, prin transformarea decontării directe într-un serviciu de asigurare obligatoriu a fi contractat de către asigurat şi asigurătorul RCA se urmăreşte creşterea încrederii asiguratului în propriul asigurător, prin faptul că acesta nu ar mai fi nevoit să se adreseze unui asigurător cu care acesta nu are o relaţie contractuală prealabilă. În aceste condiţii, teoretic, la alegerea asigurătorului propriu nu mai este avut în vedere ca principal criteriu de selecţie preţul asigurării ci alte criterii orientate spre calitatea serviciilor oferite, inclusiv în acordarea despăgubirilor”, se menţionează în expunerea de motive.
Scopul introducerii acestui serviciu de asigurare este soluţionarea amiabilă a unui număr extrem de mare de dosare de daună de regres administrativ, în special de micşorare a costurilor de gestionare a acestora, dar şi reducerea termenului de acordare a despăgubirilor.
„Prin aplicarea acestuia se urmăreşte beneficiul asiguratului, creşterea încrederii în propriul asigurător şi optimizarea costurilor cu despăgubirile, ce pot duce la scăderea primelor de asigurare”, se mai spune în document.
Sursa: evz.ro