Exodul medicilor din România a ajuns în atenţia Reuters

471

Aproape toţi studenţii şi absolvenţii de la medicina din Timişoara, ca de altfel din întreagă ţară, visează să ajungă să lucreze în străinătate. Exodul medicilor şi al al asistentelor a ajuns un adevărat fenomen îngrijorător.

Ţara care rămâne fără medici este subiectul unui amplu reportaj publicat astăzi de Reuters. De când este membră a Uniunii Europene, România se confruntă cu un exod al cadrelor medicale, zeci de mii de medici, asistente, stomatologi şi farmacişti părăsind ţară atraşi de salariile mai mari, dar şi de condiţiile mai bune de muncă din sistemele de sănătate ale statelor vest-europene, notează agenţia.

De altfel, pentru un medic român este uşor să-şi găsească un loc de muncă în străinătate, în toate marile centre universitare fiind la ora actuală mai multe agenţii specializate în recrutarea medicilor care vor să lucreze în spitalele vest-europene.

Acolo ei găsesc ceea ce le lipseşte în România, şi anume salarii mai mari, sisteme sanitare funcţionale şi o infrastructură medicală modernă, Franţa, Germania şi Marea Britanie fiind printre statele către care se orientează cu predilecţie medicii români.

Dar pentru România consecinţele acestui exod sunt cumplite, ea numărându-se acum printre statele Uniunii Europene cu cei mai puţini medici, deşi se află printre primele locuri la numărul de absolvenţi de Medicină, mai notează Reuters.

Circa o treime dintre posturile din spitalele româneşti sunt vacante, iar potrivit estimărilor Ministerului Sănătăţii aproximativ un sfert dintre români au un acces insuficient la asistenţă medicală de bază.

„Părăsirea României de către cadrele medicale într-un ritm aproape masiv agravează problemele sistemului de sănătate”, afirmă pentru Reuters fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu. „Spitale întregi se confruntă cu un deficit de personal şi oraşe întregi nu au medic de familie”, adaugă el.

Situaţia este şi mai gravă în mediul rural şi în oraşele mici.

Totuşi, România a început să ia măsuri pentru a încerca să convingă medicii să rămână în ţară, se mai arată în reportaj. Salariile au crescut, deşi încă sunt departe de standardele occidentale, la sfârşitul anului trecut salariul mediu în sistemul medical românesc fiind de 2.609 lei, dublu faţă de cel de acum trei ani.

Ministerul Sănătăţii a elaborat anul trecut un plan multianual pentru profesia medicală, ce include simplificarea procesului de recrutare, o reformă educaţională, oportunităţi mai bune de promovare şi ajutoare pentru medicii care sunt dispuşi să-şi desfăşoare activitatea în spitale din zone rurale, plan care încă nu a fost aprobat de actualul guvern, scrie de asemenea Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.