9.1 C
Timișoara
vineri 8 noiembrie 2024

Ești elev? Vezi ce drepturi și obligații vei avea!…

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică proiectul Statutului elevului.

Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a lansat în dezbatere publică proiectul Statutului elevului, document ce reglementează drepturile și obligațiile elevilor înmatriculați în instituțiile de învățământ de stat, particular sau confesional din România.

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Educației în colaborare cu Consiliul Național al Elevilor și alte organizații reprezentative ale elevilor și este fundamentat pe respectarea valorilor comunității școlare și ale sistemului educațional: accesul liber și gratuit la educație de calitate, libertatea de expresie, dreptul de a beneficia în mod echitabil de resursele materiale și educaționale furnizate de sistemul educațional, onestitatea intelectuală, sprijinirea gândirii critice, respectarea demnității tuturor membrilor comunității școlare, respectiv deschiderea instituțională pentru schimbări constructive.

Potrivit acestui proiect, drepturile elevilor au fost structurate în următoarele categorii: educaționale, de asociere și exprimare, drepturi și modalități de recompensare.
Documentul prevede, de asemenea, îndatoriri, interdicții și sancțiuni pentru încălcarea de către elevi, în incinta unității de învățământ, a prevederilor prezentului statut sau a prevederilor explicite din actele normative în vigoare, în funcție de gravitatea acestora.

‘Un statut al elevului reprezintă un demers necesar în asumarea de către comunitatea școlară a rolului pe care trebuie să îl aibă elevii în sistemul național de educație. Ce este important: proiectul vine atât cu drepturile, cât și cu obligațiile pe care aceștia le au. Statutul a fost elaborat în întâlniri succesive cu reprezentanții elevilor și îmi doresc ca la finalul consultării publice să avem un document robust, reprezentativ pentru învățământul preuniversitar’, a declarat ministrul Educației, Adrian Curaj.

Colectarea opiniilor și a sugestiilor pe marginea proiectului de statut se va desfășura în perioada 17 iunie — 4 iulie 2016.

Toți cei interesați să se implice în acest dialog public sunt invitați să transmită pe adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro propuneri și observații vizând structura și conținutul documentului lansat în dezbatere publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Știință și spiritualitate. Lansarea volumului „Transhumanism”, la Universitatea Politehnica Timișoara

Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara, o sală cu o încărcătură simbolică în ceea ce privește identitatea locuitorilor din această parte a țării, a găzduit...

Timișoara se afirmă ca un adevărat pol al microelectronicii, la cea de-a XVI-a ediție a ISETC de la UPT

Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit joi, 7 noiembrie 2024, deschiderea celui de-al XVI-lea Simpozion Internațional de Electronică și Telecomunicații (International...

Citește și :