România, alături de alte 10 state ale Uniunii Europene, se opune unui proiect al Comisiei Europene destinat unei lupte mai eficiente împotriva dumpingului social al lucrătorilor detașați.
Concret, ţările bogate din vestul Europei, în special Franţa, Germania şi Belgia, susţin că angajaţii veniţi din alte ţări, în special din Europa de Est, ar trebui ca, atunci când sunt detaşaţi în ţările vestice, să aibe aceleaşi salarii şi aceleaşi drepturi ca şi lucrătorii locali.
Ţările estice însă, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, la care se adaugă şi Danemarca, au anunţat că se opun acestei măsuri. Principala temere a acestora este că în acest fel ar fi afectată competitivitatea firmelor din aceste ţări, care e susţinută în special de costul redus al forţei de muncă. Cheltuielile suplimentare pe care le-ar avea aceste firme cu detaşarea angajaţilor într-un alt stat, ar face ca acestea să nu mai poată concura cu firmele locale, care nu au astfel de cheltuieli suplimentare.
Practic, ţările bogate din Uniunea Europeană, sub masca egalităţii între angajaţi, încearcă să limiteze accesul pe piaţa muncii al lucrătorilor din ţările estice, mai sărace, care sunt dispuşi să muncească pe salarii chiar şi la jumătatea celor din ţara respectivă.
De cealaltă parte, statele din estul Europei sunt conştiente că firmele din ţările lor îşi bazează competitivitatea pe forţa de muncă ieftină, iar limitarea accesului acesteia în ţările vestice ar putea duce la concedieri masive şi închiderea a numeroase firme. Chiar dacă acum angajaţii detaşaţi în ţările vestice căştigă doar jumătate din salariile celor locali, aplicarea prevederii va face ca aceştia să nu mai poată lucra deloc în ţările mai bogate.