Creștinii sărbătoresc azi momentul Înălțării Domnului la cer. Conform traditiei praznicul este la 40 de zile după Înviere în Joia din săptămâna a șasea, după Paști.
Dar tot conform unei tradiții ceva mai noi în acestă zi se cinstesc eroii neamului ce și-au adus jertfa pentru țară.
La Timișoara evenimentele au început cu o ceremonie militară și religioasă la unitatea militară din Chișoda prin depunerea de coroane de flori la monumentul eroilor Ioan Grosaru și Ioan Lucian Leuștean sublocotenenți post-mortem.
De la ora prânzului au început pregătirile de la monumentul Crucificării din Piața Operei. Aici și-au dat întâlnirea autoritățile locale și județene, reprezentanți ai corpului dipolomatic, parlamentari, veterani de război și ai altor operațiuni militare mai recente, elevi și mulți cetățeni ce au vrut să aducă un prinos de recunoștință celor ce au plecat dintre noi.
După intonarea imnului de stat al României a avut loc o slujbă de pomenirea a eroilor neamului oficiată de un sobor de preoți ce l-au însoțit pe IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.
Prefectul județului, Mircea Băcală, a citi un mesaj de suflet trimis de prim ministrul Sorin Grindeanu în care erau pomeniți militarii ce sub o formă sau alta au luptat pentru țară. A fost pomenită contribuția Armatei Române și în perioada actuală în zone de conflict departe de țară în Irak, Afganistan sau în zona vestică a Balcanilor. Și ei sunt eroi și ei au dat jertfe chiar supreme.
La monumentul din fața Catedralei au depus coroane de flori autoritățile dar și militarii din garnizoana Timișoarei. Nu au lipsit asociațiile de veterani ce și-au adus aminte de camarazii lor. La final o gardă de onoare formată din militarii mai multor structuri atât de la Ministerul Apărării cât și de la cel de Interne au defilat prin fața asistenței.
Două ore mai târziu întrega asistență s-a deplasat la Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei. Și aici a fost slujită o pomenire a eroilor de către preoți. Dar momentul cel mai emoționant a fost cel în care s-a citi în mod solemn o listă cu toți cei 250 de eroi cunoscuți ce au căzut în primul război mondial.
Pentru că cei din morminte nu mai aparțin de mult timp de o națiune sau alta ci de mult veme s-au înfrățit pe veșnicie au fost pomeniți și eroii de la monumentele militarilor sovietici, sârbi, francezi sau germani căzuți în cele două conflagrații ce au aprins continentul în secolul trecut.