Emoție și virtuozitate la ”Serata românească” FOTO

668

Dincolo de două-trei nume de compozitori declarativ cunoscuți de mai toată lumea, opinia publică din România trăiește cu senzația că muzica clasică de la noi este destul de săracă și chiar atâta câtă este, are puțină consistență. Elevii Liceului ”Ion Vidu” ne-au dat recent o lecție de neuitat prin interpretările lor din ”Serata românească”!

Etapă a stagiunii ”Seratelor baroce” s-a constituit într-o nouă ocazie de încântare și uimire. Micuții artiști împreună cu deja experimentații lor colegi de liceu și-au depășit vârstele, au trecut peste dificultățile partiturilor cu dezinvoltură și măiestrie, cu emoții artistice transformate repede în magie, cu bucuria de a învinge capcanele descifrate printre note, doar de ei și de profesorii lor. Ne-au oferit jocuri populare transpuse în acorduri clasice dar și ”Balada” lui Ciprian Porumbescu; povești de dragoste și elegii, într-un cuvânt, întreaga gamă de trăiri și frământări pe care o parcurge ființa umană.

Le-au fost alături, cu căldură, încurajări și suport pianistic, profesoarele Mariana Sânmărtinean, Silviana Cârdu, Andreea Dumitrescu, Simona Mustețiu, Evelin Roman și Melitta Neag. I-au îmbrășișat și le-au transmis energie pozitivă, atât de necesară în lupta cu ei înșiși, cu temerile și cu efortul doar de ei știut, al autodepășirii. Au răsunat acorduri de Tiberiu Brediceanu și George Enescu, Sabin Păutza, Paul Constantinescu, Vasile Jianu, Petre Elinescu, Constantin Nottara, Radu Pallade, Constantin Dimitrescu, Tudor Ciortea, Eugen Coca și Marțian Negrea.

Prâslea cel iscusit, juniorul grupului, a fost Vlad Lucian Oberșterescu din clasa a IV a, care a interpretat la clarinet ”Sarabanda” compusă de Vasile Jianu. Exersează acest instrument de trei ani. L-am întrebat după concert dacă a avut emoții, mai ales că avusesem șansa de a-l asculta la mai multe serate. A mărturisit că la primele spectacole a avut emoții, ”dar acum e mult mai bine, au trecut”. Are deja o listă cu compozitori preferați, în fruntea căreia l-a numit pe (Carl Maria von) Weber. În ciuda vârstei fragede, proiectele de viitor sunt clar formulate! Știe la ce Conservator va încerca să studieze, visează să cânte la Opera Română.

Pianul a îmbogățit distribuția seratei cu multe nume din clasele gimnaziale: Sefora Ursachi, Laszlo Leopold, Sara Zoițuc (clasa a Va) și Antonia Bălan (clasa a VIa). Dincolo de ocazia minunată de a-și demonstra talentul, au beneficiat de privilegiul pianului Bösendorfer, pus la dispoziție de Firma Sound Creation. Nu e un vis la îndemâna oricui, cu atât mai puțin a unui ucenic aflat la început de drum! Dar vibrația pe care acest pian a dăruit-o sălii, sub atingerea degetelor lor înfiorate, nu o vor uita prea ușor!

Flautul pare a fi o altă preferință a noii generații crescute în Liceul ”Ion Vidu”! Paula Munteanu și Serena Șchiopu (clasa a VIIa) și respectiv Larisa Zăgan (clasa a VIIIa) l-au luat în stăpânire și nu îi dau șanse să le trădeze”! Dimpotrivă, interpretările au fost îndelung aplaudate iar ”Scena pastorală” semnată Petre Elinescu și transpusă aici de Larisa Zăgan a amuțit audiența. Ca urmare, am întrebat-o pe Larisa de unde a venit fiorul acela special. ”Cânt la flaut de patru ani, dar de fapt cânt de la 3 ani, de când m-am născut. Muzica înseamnă pentru mine ceva deosebit. Când încep să când sunt în altă lume, sunt în al noulea cer! Am participat la foarte multe concerte și la foarte multe concursuri; am luat cele mai mari trofee, la toate concursurile! Am luat Trofeul cel mare la Promusik World Fest și la Young Artist și la multe alte concursuri…” Îndrăgostită de muzica lui Enescu, Mozart și Bach, speră să devină solistă a Filarmonicii.

Dacă a fost ”Serată românească”, George Enescu nu putea lipsi din repertoriu! A fost alegerea câștigătoare atât pentru Sarah Țurlui (clasa a Xa), cu ”Balada pentru vioară și pian” cât și pentru Florin Emanuel Solonca (clasa a XII a), ”Legenda pentru trompetă și pian”! Au fost două momente de excepție, aplaudate minute în șir. Sarah ne-a obișnuit deja cu bijuterii de acest fel iar dacă Florin ar fi avut curajul unui bis, nimeni nu s-ar fi supărat…

La rândul lui, Ciprian Porumbescu a dat încă o dată șansă Annei Maria Popan (clasa a XIIa) să facă prin cunoscuta ”Baladă”, o demonstrație de virtuozitate și energie lăuntrică demne de marii interpreți ai lumii. Iar instrumentele cu coarde ni i-au mai dăruit pe Eleonora Șchiopu (clasa a VIIa) la violă și, respectiv pe Alexandru Cranciova (clasa a Xa) contrabas în duet cu pianul Denisei Țîrlea. Dacă Eleonora și-a pus vârsta între paranteze spre a se ridica la nivelul colegilor mai mari, duetul Denisa – Alexandru a confirmat măiestria și sensibilitatea pe care le-o cunoaștem deja din numeroase alte concerte. Vom mai scrie despre ei căci e mult de spus și spațiul restrâns! Vom evidenția aici grupul Cătălin Sirodov (vioară), Estera Gherasim (vioară) și Sebastian Covaci (pian), cu toții din clasa a Xa, pentru buna dispoziție adusă de ”Cha-cha-cha”ul lui Sabin Păutza într-un exercițiu realizat cu bucuria de a cânta și a încânta deopotrivă.

Nu în ultimul rând, grupele de canto au adus în scenă mai multe etape ale exersării  vocilor și, implicit, ale dificultăților ariilor abordate. Între emoția de transmis și cea de reprimat au răsunat glasuri calde: Salome Stan (clasa a IXa), Șarolta Vass și Violeta Tiponuț (clasa a Xa), Alexandra Poenaru-Sava (clasa a XIIa) cu candoare sau cu maturitatea absolventei, cu ”Povești de dragoste”, cu melancolie și dureri în versuri. Lor li s-a alăturat Iole Saraceni, studentă a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, venită din Italia dar cântând românește un lied semnat Tiberiu Brediceanu.

La prima vedere, o reușită omagiere a muzicii clasice românești așezată cu profesionalism și dedicație pe umerii unor copii. În esență, însă, este rezultatul a mulți ani de studiu, de repetiții și căderi, a efortului și sacrificiilor, a investiției umane totale din partea părinților și a profesorilor Liceului de artă ”Ion Vidu”. Se cuvine să le devoalăm identitatea pentru că merită din plin aplauzele și respectul tuturor: prof. univ. dr. Ioan Fernbach, prof. dr. Dana Chifu, prof. dr. Elena Popa, prof. drd. Diana Matei, respectiv profesorii Teofil Buteică, Georgiana Ciocan, Adina Covaci, Ramona Crina, Georgiana Goloșie, Anda Icleanu, Ilie Oberșterescu, Gabriela Popescu,  Victor Stan, Mircea Știopon, Adriana Toader, Remus Turcu. A prezentat, Cristina Vânt, din clasa a X-a, în obișnuitele-i exerciții de actorie și eleganță.

”Și pentru că toate trebuiau” să aibă un maestru vrăjitor care să îmbrățișeze și să motiveze, să coordoneze un asemenea proiect și să tremure la fiecare notă interpretată de elevi, să convingă și să aducă respectul, modestia și buna cuviință la rang de coagulant al întregului grup, acest maestru se numește Roxana Maniu, profesor coordonator al ”Seratelor baroce”. Sufletu-i întreg și carisma stau mărturie pentru modul exemplar în care o idee adună în jurul ei oameni și energii pentru a le transforma în lucirea din ochii celor prezenți și în bucuria nespusă a unor copii care cresc printre acorduri și armonii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.